Az egykori Fehér Hajó szálló


Az egykori Fehér Hajó szálló Győrött a Vásártéren  (Vilmos császár út – ma Szent István úton) állt 1834 – 1944-ig a mai Rába Hotel mellett.

A Vásártér 17. sz. alatti fogadóról 1848-ban ezt írták:

„A Vásártéren, a Bécs-budai országút mellett fekvő Fehér Hajó című vendégfogadó egyike a legismertebb, legkeresettebb, legzsúfoltabb fogadóknak, mely áll; 26 vendégszobából, 2 ét- és 1 bormérő teremből, 5 éléskamrából és 4 konyhából, illetve a fogadós számára 4 lakószobából, 1 kb. 12000 mérő gabonát befogadó letöltő kamrából, 100 lóra való 7 istállóból, 6 tehénre való 1 istállóból, 1 zab, széna- és fakamrából, több sertésnek és baromfiaknak valóólakból, 4 pincéből, mintegy 300 akó borra, nagy kockás kövezetű 3 külön utcára nyíló  (Vásártér, Duna utca, Császár utca) 3 kapuval ellátott udvarból, melyben 2 kút, 1 jégverem s 1 kis házi kert is található.”  (Hazánk, 1848. 07. 06.)

A Vásártér északi házsora a Fehér Hajó szállóval 1900 körül (Képeslap, Németh Vilmos gyűjteményéből)

1857-ben Marchart József bérelte a beszállóvendéglőt báró Bésán János földbirtokostól. A Vásártér mellé épült fogadó elsősorban a vásárra érkező kereskedők, vevők igényeit volt hivatva kielégíteni. A Belváros ferencvárosi városrészén felépült fogadó a vásárok ideje alatt hatalmas forgalmat bonyolított le.

1863-ban a Fehér Hajó szállót Pántz József , majd 1867-ben Höfer János bérelte. Höfer a bútorok és a berendezés cseréjével a kényelem megteremtését célozta meg és nagy hangsúlyt helyezett a tisztaságra. A beszállóvendéglőt ezt követően szállodának minősíttette.

Az igények változásával a szállónak is meg kellett újulnia. az átalakítási munkák során az istállók, magtárak helyén helyén kerthelyiséget alakítottak ki.

A kerthelyiség 1922-ben. (Képeslap Békefi Péter gyűjteményéből)

A vasúti közlekedés mindennapossá válásával az utasszám, a napi forgalom többszörösére nőtt. A Fehér Hajó szálloda olyan nagy forgalmat bonyolított le, hogy a GySEV-nek megérte az állomás és a szálloda között csekély viteldíjért bérkocsit közlekedtetni.

1885. októberében Schöpf Gyula lett a Fehér Hajó szálló új bérlője. 1887-ben a szálló tulajdonosa, báró Bésán János 77 éves korában elhunyt. A szállót Streicher Károly győri ügyvédre hagyta, aki 1890-ben szintén elhunyt. Örökösei csak 1892-ben adták el a szállodát, de az új tulajdonos neve nem ismert, csak az új bérlőé; Meixner Mihály 1904-ig vezette a szállodát. 1897-ben az udvar nagy részét kertté alakíttatta, melyet 9 auer égővel világítottak meg.

A Vásártér északi házsora a Fehér Hajó szállóval 1903-ban. A bal alsó sarokban már kezdik építeni a Royal szállót (Képeslap, Németh Vilmos gyűjteményéből)

1904-ben Heberling Adolf vette meg a Fehér Hajó szállót.

Heberling Adolf Fehér Hajó szállodája 1905-ben (Képeslap Németh Vilmos gyűjteményéből)

A 1907-ben Heberling család csődbe ment, ekkor Erhardt Antal főpincér vette át a szállodát.

A Fehér Hajó szálló hirdetése 1911-ből

1908-ban újabb változás a tulajdonos személyében. Németh Ferenc (1870-1938) Budapest előkelő éttermeiben és szállodáiban szerzett gyakorlatot a vendéglátó szakmában. Az ő vezetése alatt bővült a kerthelyiség és már 44 szoba várta a vendégeket.

Vásártér Fehér Hajó szálloda (Képeslap 1911)
A Fehér Hajó szálló kerthelyisége 1933
A Fehér Hajó szálloda étterme (Képeslap, postabélyegzés 1922)

1931. május 30-án indult meg a Budapest – Bécs autóbuszjárat, melynek a szálló előtt volt a győri megállója.

A szálloda a ’30-as években
A Fehér Hajó reklámkiadványa 1933-ból

1944. július 2-i bombázásban annyira megsérült az épület, hogy le kellett bontani.

A telitalálatot kapott Fehér Hajó szálló 1944 júliusában (Fotó: Dobos)
45612854
Motoros Glóbusz a szálló helyén 1955

Helyén, ma a Rába Hotel 1964-ben átadott új épületszárnya és a „nyolcemeletes” található.

A Rába Hotel új épületszárnya a Fehér Hajó szálló helyén 1964

Felhasznált irodalom:

Torma Attila: Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak… Turizmus és vendéglátás (1850-1950)

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

öt × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját