Pillanatképek Győr múltjából


A győri Rába filmszínház előcsarnokában volt látható Simó József  (1926-1979) alkotása a „Pillanatképek Győr múltjából”

Az 1960. november 6-án átadott Rába filmszínház előcsarnokában volt látható Simó József  (1926-1979) alkotása a „Pillanatképek Győr múltjából” más néven „Győr története”, falikép.

Győr története, falikép (Simó József, 1961) (fotó: ÉM. Győri Tervező Vállalat kiadványa, 1962)

 A földszinti nézőtér előcsarnok felőli íves oldalfalát – szemben a főbejárattal – a két nézőtéri bejárat között több mint 60 négyzetméteres felületen Simó József keramikus művész  hatalmas faliképe díszíti. A mozaik középpontjában Győr  várának stilizált alakja látható. Körbe a város történelmében szerepet játszó népek katonái láthatók, jobbra a munkás, paraszt, értelmiség szimbolikája jelenik meg.

Az alkotás  ma is megvan, sajnos egy fallal eltakarva.

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

öt × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját