A Liszt Ferenc utca


A Liszt Ferenc utca a győri Belváros nyugat—keleti irányú utcája mely a Széchenyi teret a Vas Gereben utcával köti össze.

Az utca egykori elnevezései:

Szent Adalbert utca Megyeház utca Nádor utca Megyeház utca Liszt Ferenc utca.

A Megyeház utca (Képeslap 1905 körül)

Mindkét oldalán több műemlék épület húzódik.

A teljesség igénye nélkül; a Liszt Ferenc utca 1. szám alatt találjuk az ún. “ALSOKY-HÁZ”-at, a 6. szám alatt a Liszt Ferenc Zeneiskolát, a 13. szám alatt az egykori Vármegyeház, a 20. szám alatt a Zichy-palotát.

A Megyeház utca a Széchenyi tér felől (Képeslap 1905 körül)


Története:

Az 1617. és 1703. évi telekkönyvek szerint Szent Adalbert utca volt. Nevét valószínű a XIX. század első felének közepe táján változtatták Megyeház utcára. A szabadságharc alatt Nádor utca volt, de a szabadságharc leverése után ismét Megyeház utca.
1948 óta viseli a mai nevét.

A Megyeház utca a Pálffy (ma Tarcsay Vilmos) utca felől
A Megyeház utca az Újkapu utca felől
A Megyeház utca a Nefelejcs köz felől 1930-ban


Mai
nevét a Megyeháza nagytermében egykor hangversenyző Liszt Ferencről (1811—1886), a világhírű magyar zongoraművészről és zeneszerzőről kapta 1948-ban.

A Liszt Ferenc utca a Széchenyi tér felől 1950 körül
A Liszt Ferenc utca a Széchenyi tér felől 1956-ban

Felhasznált irodalom: Arrabona – Múzeumi közlemények 9. (Győr, 1967) Tomaj F.: Győr utcái és terei

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

6 + három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját