A Pálffy söröző


1987. augusztus 29-én nyílt meg a Pálffy söröző Győrött, a Széchenyi tér 1. sz. alatti, az 1600-as évek elején épült ún. Király-házban.

1982-ben kezdték meg a Széchenyi téri műemlékházak felújítását melyeknél, országosan is egyedülálló példa, hogy a valósághű rekonstrukció érdekében a Tanácsi Tervező Vállalat művészettörténészt alkalmazott.

A ’70-es évek végén (fotónegatívról szkennelve)

A Széchenyi tér 1. sz. ház története

A ház 1984-es felújítása (fotónegatívról szkennelve)

1987 nyarára elkészült a ház teljes rekonstrukciója és a Halboltból > Pálffy söröző lett.

A Kisalföld napilap 1987. 08. 29-i száma így írt:

„Színvonalas vendéglátás

Pálffy söröző Győrött

Hazai tájakon és külföldön járva sokszor irigyelhette a Győrből érkező, hogy más városok történelmi városrészeinek ódon hangulatú házaiban sörözők, illetve borpincék csalogatják a műemlékek látogatásában megfáradt vándort. Az utóbbi időben Győr belvárosában is több hangulatos, színvonalas vendéglátóhely létesült, mindenekelőtt a Szürkebarát borozóra, Széchenyi téri Apostol étteremre gondolunk.

A Pálffy söröző 1987-ben

A Nyugatmagyarországi Vendéglátó Vállalat által tegnap a Széchenyi tér 1. szám alatti műemléképületben megnyitott söröző remélhetően újabb kedves színfoltja lesz Győr belvárosának. A ház valószínűleg már 1617-ben állt, és csaknem kétszáz évig a Király család birtokában volt, majd
a XVIII. században építették át, kialakítva a mai szép barokk homlokzatát.

A Pálffy söröző 1988-ban

A söröző kétszintes. Földszintjén sörbár, a pincében pedig hangulatos boxos igazi pincesöröző létesült. Az előbbiben 30, az utóbbiban pedig 60 személyt tudnak kényelmesen kiszolgálni.

A söröző pultja (Kisalföld, 1987. 08. 29.)

A söröző terveit a Győr Sopron Megyei Tanács Tervező Vállalatának kiváló építésze, Dercsényi Pál készítette, a belső terveket pedig Vági Ervin. A kivitelézőmunkák a veszprémi Dózsa Termelőszövetkezet Technoszer főágazata győri építésvezetőségét dicsérik.

A söröző 1988-ban

A sörözőben kizárólag csapolt sör kapható. Jelenleg a Kőbányai Sörgyár Korona márkájú sörét mérik, azonban tárgyalnak a Tuborg sör csapolásáról — mondta az üzlet vezetője: Mátis Aranka. A söröző nevét Pálffy Miklósról, a kiváló hadvezérről kapta, aki 1598. március 28-án felszabadította Győrt a négyéves török uralom alól. A Pálffy sörözőt tegnap Nagy Miklós, a vállalat igazgatója, dr. Sántha Imre, a megyei tanács elnökhelyettese jelenlétében adta át rendeltetésének.” (Imre Béla)

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

11 − 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját