Széchenyi tér 1. sz. a „Király-ház”


Egyike azoknak a házaknak, melyekről a legkevesebbet tudunk, holott a város középpontjában, az egykori  piac forgalmas életéhez közel állt. Két évszázadon át csupán két család tulajdonában volt, Az 1617. évi telekkönyv Király Márton házának mondja, az ez időben már emeletes, ún. lábas házat. Apjától, Király Balázs huszártól örökölte. Tehát már az 1600-as évek elején a család tulajdonában volt. 1703-ban Király Mártonnak a győri harmincadhivatal ellenőrének birtokában van. A XVIII. század közepén a Limp család vásárolta meg, majd a Csapó családé lett. Ők építették át a lábasházat zárt üzletházzá, s ekkor kapta a ház egyszerű barokk díszét, amelyet csak a konzolos, zárt sarokerkély élénkít és a két utcára néző homlokzat két szoborfülkéje, az Immaculata  és Nepomuki Szent János szobraival. E szobrok, a barokk szobrászat értékes alkotásai, a Limp család idejében, 1750 körül készültek.

Képeslap 1910 körül

A XX. században két alkalommal is lényeges változások történtek. 1920 körül összenyitották az üzlettereket, majd 1960 körül változtattak a földszinti üzletportálok kialakításán és Vásárcsarnokot létesítettek az épületben.

Vásárcsarnok az épület földszintjén 1965-ben (fortepan_29283 /LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)
1968-ban (Fotó: Kulcsár László / a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)
Az 1970-es években (fortepan_30933 / LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)
Az 1970-es években (fotónegatívról szkennelve)
Immaculata szobor a Széchenyi téri homlokzaton (fotónegatívról szkennelve)
A ház 1984-es felújítása (fotónegatívról szkennelve)
1985-ben sörözőt és halsütőt alakítottak ki a házban (Fotó: Hadas János)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

öt × kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját