A Győri Általános Takarékpénztár székháza.


1912. február 3-án avatták fel a Győri Általános Takarékpénztár székházát a Baross út – Andrássy út sarkon.

A Győri Általános Takarékpénztár 1904. február 25-én tartotta alakuló közgyűlését a Fehér Hajó szállodában. Az új pénzintézet április 1-én kezdte meg működését a Baross út és az Árpád út sarkán, az ún. Königsberg-féle házban.

Jobb oldalon a Győri Általános Takarékpénztár épülete (Képeslap, 1908)

A szerény anyagi eszközök felhasználásával létre jött Takarékpénztár szor­galmasan dolgozott és így napról – napra gyarapodott anyagiakban és a polgárság bizalmában. Mindig na­gyobb és nagyobb lett forgalma, szűkek lettek a régi épület helyiségei. 1910-ben döntöttek arról, hogy egy új székházat emeltetnek a Baross út 25. és az Andrássy (ma Bajcsy-Zsiliniszky Endre) út sarkán.

A Baross út egy 1908-ban postázott képeslapon. A Fischer felíratú ház helyére épül a Takarékpénztár új székháza. (Békefi Péter gyűjteményéből)

Tervpályázatot írtak ki, melyet Stadler Dezső műépítész nyert meg.

A Baross úti homlokzat Stadler Dezső tervén. (Kép: Győr Város Levéltára – Műszaki Levéltár )
Egy a nem nyertek közül. Darilek Harry terve a székházra. (Kép forrása: https://collections.imm.hu/gyujtemeny/tervrajz-a-gyori-altalanos-takarekpenztar-rt-szekhaza/8820)

Az építkezés kivitelezését Hlatky-Schlichter Lajos és Fia építész cég végezte.

Az új székházról így írt a Dunántúli Hírlap 1912. 02. 01-jei száma:

„Győri Általános Takarékpénztár új székháza.

Győrnek már hónapok óta egyik imponáló díszét képezi a Baross-út és Andrássy-út sarkán a Győri Általános Takarékpénztár új székháza. Az új székházba csak most költözködik a pénzintézet, de szombaton február hó
3-án már e helyiségekben intézik el a sokféle pénzügyet. Az új bankpalotát tegnap mutatták be a sajtó képviselőinek.

A Győri Általános Takarékpénztár új székháza (Képeslap, 1912)

A székház Baross úti frontját üzletek foglalják el. Közepén van a bejáró, amely csak a takarékpénztárba vezet. A lakásokhoz vezető kapu az Andrássy-úton van, ahonnét azonban szintén be lehet jutni a vezérigazgató szobájába. A székház belső falán a szokásos emléktáblák vannak, az alapítók és tervezők neveinek feltüntetésével.
Ez alkalommal azonban külön figyelmet ébresztett, hogy Lovász Nándor neve alatt már föl van tüntetve: vezérigazgató. Ez az igazgatóságnak már régebbi határozatán alapul, azonban csak szombaton a takarékpénztár új székházának megnyitása napján hozzák nyilvánosára…. Lovász Nándor valóban rendkívüli érdemeket szerzett, amióta a takarékpénztár vezetését Humayertól átvette. Az általános takarékpénztár ma Győrmegyének egyik legjelentősebb pénzügyi tényezője lett. Ez új székház is Lovász Nándor agilitását, üzleti és gyakorlati érzékét hirdeti amit az igazgatóság akként kivánt megörökíteni, hogy a székház megnyitásához kapcsolta Lovász vezérigazgatói megválasztását.

Maga a pénzintézet helyisége mintaszerűen, kényelmesen és ízléssel van berendezve. A padozatot aszbeszt képezi, a falak vas- és üvegdarab betétekkel vannak építve, az értékeket hatalmas Wertheimek őrzik, úgy, hogy tűz és tolvajok ellen egyaránt emberileg védve van az épület. A pénztár helyiségében természetesen a praktikusság, a célszerűség uralkodik. Úgy a közönség tájékozódására és kényelmére, valamint a tisztviselők nyugodt munkásságára tekintettel voltak. A vezérigazgató szobájában és a tanácskozó teremben viszont a művészet ragyog. Minden bútordarab csínnal, művészi ízléssel készült, mintegy jelképezve, hogy az intézetet nemcsak a pénzügyi, hanem magasabb, közjóléti és művészeti szempontok is vezetik. Itt a vezérigazgató asztalán van a 30 telefongomb. Innét intézi egy ember e hatalmas intézet összes ügyeit, tájékozódást nyer minden kérdésben, hallja a panaszokat s osztja a parancsokat.

Amit kiváló dicsérettel kell kiemelnünk: ez a terület ügyes és gondos kihasználása. Minden szükséges elhelyezést nyer, semmi fölösleges nincs és egy talpalattnyi föld sem veszett kárba. Ez Stadler Dezső tervező műépítész rendkívül szaktudását hirdeti, a kivitel pedig Hlatky-Schlichter Lajos és Fia épitész-cég dicsősége.

Az általános takarékpénztár szellemére és irányára a legjellemzőbb: a házmesteri lakás. Mert hogy a tanácsterem fényes: az művészi érzékre vall; hogy a pénztár elhelyezése célszerű és kényelmes : az gyakorlati gondoskodás; de már a házmesteri lakás elhelyezése — az emberszeretet kérdése. És bizony a legtöbb helyen a házmesternek a pincelakás jut. Annál inkább, feltűnt és elismerésre méltó, hogy a rendkívül drága telken a takarékpénztár a házmester lakását az első emeleten helyezte el. Igen ízléses, csinos iakás, fölszerelve mindazzal a kényelemmel, ami a többi úri lakás értékét emeli.”

Hírdetés a költözésről (Dunántúli Hírlap, 1912. 02. 06.)
Igazi nagyvárosi képet mutat a Baross út. 1928.
Baross úti részlet a Győri Általános Takarékpénztár kupolás épületével 1930 körül.

1940. június 27-i közgyűlés arról határozott, hogy egyesülnek (beolvadnak) a Győri Első Takarékpénztárral.

Hirdetmény az egyesülésről (Budapesti Közlöny 1940-07-23)

1944. szeptember 20-i bombázáskor a tetőszerkezet és a kupola leégett, amit a háború után sajnos nem állítottak helyre.

A július 2-i bombázáskor még ép maradt az épület.

1949-től 1964-ig az Országos Takarékpénztár (OTP) győri fiókja, majd 1966-tól a CSEMEGE ABC volt az épületben.

Az OTP bejárata 1950 körül
A Baross út 25. sz. ház 1950 körül.
A Csemege a Rába presszó felől, 1984

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhét + 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját