Oázis a lakótelepen


1982. szeptember 28-án nyílt meg az Oázis ételbár és cukrászda a Kun Béla (ma Marcalváros) lakótelepen a Dr. Pogány Imre (ma Lajta) utcában.

Győrött, az akkoriban épülő Kun Béla (ma Marcalváros) még nem volt vendéglátóegység.
A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat 1982. 09. 28-án a dr. Pogány Imre (ma Lajta) utcában nyitotta meg az Oázis ételbárt és cukrászdát.

„Megnyílt az Oázis” (Kisalföld, 1982. 09. 29.)

Az 550 négyzetméter alapterületű, ízléses boxokkal berendezett ételbárban 130, a cukrászdában 120 személy, a cukrászda teraszán pedig mintegy 50 vendég számára volt hely. Az ételbárban 38 féle ételt, a cukrászdában pedig 24 féle süteményt árultak.

Az Oázis terasza

Az Oázist a legkorszerűbb vendéglátóipari gépekkel szerelték fel. Az ételbár délelőtt 10 órától este 10 óráig, a cukrászda pedig reggel 8 órától este ugyancsak 10 óráig tartott nyitva.

Az Oázis presszó bejárata

Akkoriban még nem voltak nyitva vasárnap az élelmiszerboltok. Az Oázis lett az új lakótelep vasárnapi bevásárlóközpontja, több száz családot látott el alapvető élelmiszerekkel, újságokkal.

A Kisalföld napilap 1985. 02. 04-i számából:

„Húszezer ember Oázisa

Győr vasárnapja egy 130 ezer ember által lakott nagyváros heti ünnepnapja. Reggel, még nyolc óra tájban is csupán néhány ember járja útjait, autók is alig közlekednek. Élénkebb viszont az élet a vasárnapi szükség-gyülekezőhelyeken. A megyeszékhely legújabb, több mint húszezer embernek otthont adó lakótelepén egy, csak egy cég áll a vártán, az Oázis eszpresszó és ételbár. A vendéglátó intézmény vezetője, Vidák Vince tájékoztat a kora délelőtt eseményeiről:

— Nyolckor nyitottuk az eszpresszót, s akkor már szép számmal vártak az ajtó előtt az emberek. A nyitáskor volt az üzletben 400 liter tej, 80 kiló kenyér, 300 péksütemény és 1700 édes sütemény. Rendkívül sok üdítőt vettek a vendégeink, no meg újságokat is. Vasárnap 400 Vasárnapi
Hírek és 200 Népsport fogyott el
két óra alatt.

„Süteményvásár az Oázisban” (Kisalföld, 1985. 02. 04.)

No igen, az újságok. A húszezernél több embernek ez az intézmény ad újságot, miután közel s távol nincs lehetőség a szegényes (mindössze 2 napilapot jelentő) olvasnivaló beszerzésére . . .

Tízre, az ételbár nyitásának idejére a presszó minden újságja elfogyott. Az ételbárban ugyanakkor zajlott az élet. Pusztai Csabáné mesterszakács ezúttal is ritka finom ételeket készített a vendégeknek, akik közül nem kevesen még Kapuvárról, Csornáról is eljönnek Győrbe a finom ízekért. Így volt vasárnap is, amikor a kapuvári vendégek Győr legújabb
lakótelepének kiváló ételbárjában kapuvári bicskás pecsenyét kértek.

— Milyen recept szerint készül ez a finomság?
— Nyitott sertéskarajból. Benne a töltelék hagyma, szalonna, gomba, sonka, hozzá vegyes köretet adunk és savanyúként zöld paradicsomot ajánlunk.

Pusztainé mesterszakácsot az igazi gurmandok elsősorban a városszerte híres Oázis-polpetti révén ismerik. Ez a honosított olasz finomság eredeti recept szerint készül. Kiindulási anyaga a klopfolt sertésszínhús, tölteléke gépsonka, sajt, pirított gomba. A húsba göngyölt tölteléket forró olajban kisütik, majd a kifőzött makarónit kockára vágott dinsztelt gépsonkával, fűszerezett paradicsom pürével összekeverik, végül az egész alkotást reszelt sajttal szórják meg.
Az Oázis egyébként, mint minden vasárnap, ezúttal is félszázezer forint forgalmat bonyolított le.

Az Oázis az egyetlen bevásárlóhely. Jó, hogy küldetését komolyan veszi, s gondoskodik mindarról, ami egyébként feladata lehetne egy vasárnap is nyitva tartó lakótelepi élelmiszerboltnak. De ne fantáziái junk: ilyen élelmiszerboltról nincs szó a tervekben, pedig (az Oázis tapasztalatai alapján) ugyancsak lenne forgalma, lenne rá igény…”

Az ételbárban élőzene is volt, melyet Csirke Béla és Szekeres András szolgáltatott.

1987-ben Egyházi László (1988-tól a Marcal étterem vezetője), Kerekes Jutka és Bakos Csaba vezették az Oázist.

1988-tól 1998-ig Pósch János, az egykori Hungária étterem helyettes vezetője vette át az Oázist.

Idézem Pósch Jánost:

„Nálam az Oázisban az ételbár főszakácsa a Varga Jani volt, aki most a Famulus hotel mesterszakácsa. 3 éven át volt még ételbár, majd átalakítottam biliárd szalonná. 4 biliárd és 1 snooker asztal volt. Majd pár év múlva megkeresett a Győri darts club, és a snooker asztal helyére 5 darts gép került. Évekig nálunk edzett és versenyzett a győri darts csapat. Később elszabadult az infláció és rohamosan emelkedett a bérleti díj ( Győr -Moson-Sopron megyei vendéglátó vállalat, később Gasztron Rt volt a tulajdonos), hitegettek hogy eladják, de akkoriban még nem került rá sor, ezért fájó szívvel bezártuk. Szép korszaka volt az életemnek, de váltani kellett… Utána már nem tudták vendéglátóhelynek kiadni, ruha üzlet lett belőle.”

1991-ben megszüntették az ételbárt; helyén biliárd szalon nyílt.

A biliárd club megnyitásának hírdetése (Kisalföld, 1991. 11. 18.)
A pult mögött Pósch János 1996-ban

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

3 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját