Az Eőry cukrászda


Az Eőry (később Ciklámen, Lottó) cukrászda a Kazinczy utca 12. sz. alatt, az ún. „Szfinxes házban” működött 1967-ig.

Eőry Sándor cukrászmester 1945-ben a Baross út 29. sz. alatt nyitotta meg cukrászdáját, mely az államosításkor a Győri Vendéglátó Vállalathoz került.

A Baross cukrászda a Baross úton. (A fotó tulajdonosa Eőry Éva.)
A Baross út 29. sz. alatti cukrászda 1950 körül, már a vendéglátó vállalat üzemeltetésében.

Eőry Sándor cukrászmester „Baross” cukrászdája, Győr, Baross u. 29. Iskolái elvégzése után a szakmát tanulta és Győrben, valamint Budapest jobb mesterei mellett fejlesztette tudását. 1945 óta önálló. Műhelye elektromos gépi erővel van felszerelve, ahol kizárólag sajátkészítésű friss, minőségi árut készít fővárosi nívójú üzlete részére. A közönség szívesen látogatja, finom süteményei, tortái közkedveltek. Idényben fagylaltot is készít. Neje: Varga Erzsébet, aki aktív részt vesz az üzlet munkájában.” (Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.)

Új helyen, a Kazinczy utca 12. sz. alatt, az ún. „Szfinxes házban” folytatta az ipart.

A Kazinczy utca 1950 körül. Bal oldalon az Eőry cukrászda.

Az 1950-es évek elején a „Ciklámen”,

A „Ciklámen” cukrászda 1955-ben (Borbíró-Valló, Győr városépítéstörténete, 1956.)

majd 1959. februárjában a „Lottó” nevet kapta a cukrászda.

1967-ben profilváltás történt. A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat a cukrászdát megszüntette és „Finom falatok” boltját nyitotta meg 1967. december 13-án.

A „Finom falatok” boltja a cukrászda helyén

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját