A Kakas vendéglő


1965. október 2-án nyílt meg Győr-Szabadhegyen, az egykori Göltl vendéglő helyén a Kakas vendéglő.

1931. október 10-én mulatság keretében nyitották meg a Göltl-féle vendéglőt a Szent Imre út 87. (ma 105.) sz. alatt, a Tüzérlaktanya közelében.

A megnyitóról így írt a Dunántúli Hírlap 1931. október 13-i száma:

” Vendéglőmegnyitáskor véresre verték egymást.

Nádorvárosban (Szabadhegyen, a szerk.), Szent Imre út 87. sz. alatt szombaton este mulatság keretében nyitották meg a Göltl-féle vendéglőt. Az első vendégek éjfél után már meglehetősen emelkedett hangulatban voltak. A vendéglőben levő tüzérek és civilek poharazás közben összetűztek, az idejében megérkezett katonai készültség azonban elejét vette a verekedésnek. Nem sokkal ezután azonban Pellek Jenő, Markovits Mihály és Lang János vendégek verekedést rögtönöztek, melynek hevében a gyorsan előkerült bicska mindhármukat megsebezte. A rendőrök bekísérték a verekadőket a rendőrségre, ahol eljárást indítottak ellenük.”

Piros nyíllal jelöltem a vendéglőt ezen az 1940-es térképrészleten.

1964. januárjában döntött a Vendéglátó Vállalat, hogy Szabadhegyen, a Vörös Hadsereg (ma Szent Imre) úton a volt Göltl-féle vendéglőt kisvendéglővé alakítja át modern konyhával étteremmel, kerthelyiséggel.

A Kakas vendéglő bejárata

A 750 000 forint költséggel átalakított és berendezett Kakas vendéglő 1965. október 2-án nyílt meg.

A Kakas vendéglő belső képe 1965-ben (Kép: MKVM – leltári szám/regisztrációs szám VF_466)
A Kakas vendéglő belső képe 1965-ben (Kép: MKVM – leltári szám/regisztrációs szám VF_465)

Nyitás után is használták még a Göltl-féle vendéglő nevet.

Hirdetés (Kisalfold 1965. 11. 11.)

A Kereskedelmi Felügyelőség 1970 nyarán többek közt a Kakas vendéglőt is ellenőrizte. A Kisalföld napilap 1970. június 21-i számából:

” Kakas a város peremén

Vörös Hadsereg út, Kakas vendéglő. Az étterem rendes, tiszta. A kerthelyiség ízléses, vonzó.

Két nagyfröccsöt és fél deci cseresznyepálinkát kérünk. Valamennyit hitelesített pohárban hozzák. A fröccsök a jelzett vonal fölött vannak. Az ital több a kelleténél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a borból töltöttek többet a pohárba. Az italt üvegekbe töltjük , és továbbítjuk vegyvizsgálatra. A fél deci cseresznyepálinka 5 cent helyett, csak 4,3. Étlap összesen három van az étteremben , az is fél egykor készült 11 óra helyett. Itallap egyáltalán nincs, pedig másodosztályú az étterem. A raktár rendjével nem dicsekedhet a Kakas. A nyers halat és disznóhúst együtt tárolják a hűtőszekrényben, sőt a főtt hús is ott van. A gazdasági bejáró előtt törött székek, rozsdás tűzhelyek , kályhák éktelenkednek. De ott tárolják a Vendéglátó Vállalat mozgó pavilonjait is.”

1981-ben szerződéses üzemeltetésre hírdették meg többek között a Kakas vendéglőt is.

Kisalföld, 1981. 02. 21.

1981. március 24. 15 óra, a győri Park étterem különterme. Az áfésztól, a Nyugat-magyarországi Vendéglátótól, a szakma minden területéről csaknem százan érdeklődnek az első, Győrött szervezett nagyobb szabású versenytárgyalás iránt. A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat tíz üzletét kínálja szerződéses üzemeltetésre.

A Kakas vendéglőt Czibor András, (aki a kezdetektől vezette az üzletet), vette át szerződéses üzemeltetésre.

A győri Kakas vendéglőt 16 éve vezeti Czibor András: — Ennyi év után mit tehetek mást, belevágok. Eggyel kevesebben fogunk dolgozni — ez is költségmegtakarítás —. növelem a forgalmat, s ha a vállalat segít, egy preszszórészt alakítunk ki, valamint egyéb bővítéseket tervezek.” (Kisalföld, 1981. 03. 28.)

A kakas vendéglő 1990 körül

Kakas vendéglő 1981. áprilisától már szerződéses formában üzemel, bevételének 40 százalékát az ételforgalom adja.

„Czibor András 16 éve vezeti a győri Kakas vendéglőt. Március 28-i újságunkban elmondott terveit szóról szóra teljesítette. Vagyis: kialakította a presszórészt, eggyel csökkentette a létszámot, faburkolatot kapott a söntés, kifestettek, tapétáztak, állandóan van fagylalt, sőt, még egy kis ,.csalogató” előkertet is odavarázsolt az utcafrontra. — A vállalattól nem kaptam egy vasat sem a korszerűsítésre. Ezt a költséget „lenyeltem . . . ” De a forgalom – növekedés miatt megérte a befektetés.” (Kisalföld, 1981. 08. 09.)

A Kakas vendéglő 1995 körül
A Kakas vendéglő 1998-ban

Felhasznált irodalom:

Torma Attila: Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak… Turizmus és vendéglátás (1850-1950)

A Kisalföld napilap korabeli számai

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Hanekam Laszlo
  2020-03-21 at 18:33

  Az új Kakas éttermet Szentmihályi Laszlo és felesége nyitotta meg. 1965 évben magam is dolgoztam ott felszolgálóként. Nagyon hangulatos jó konyhával kitűnő zenével a Szabadhegyi fiatalok kedvelt szórakozó helye volt . Nyáron a kerthelyseggel!

 • Németh JÓzsef
  2020-10-02 at 19:21

  A zenekarokról nem írnak semmit,többek között, Árahám misi gijo, ének,gitár Gutléber Zoli,Guttyi ének,gitár. Németh József, csócsi basszus,és a dobos,Karesz.

 • Réti Csaba
  2020-11-30 at 21:06

  A 80-as években kétszer vacsorázhattam együtt, egy társaságban
  Czibor Zoltánnal, ANDRÁS testvérével, a FUTBALLISTÁVAL!

Szólj hozzá!

5 × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját