A győri Paprikás csárda


1964. május 10-én nyílt meg Győr határában, az 1-es számú főút mellett a Paprikás csárda.

A Kisalföld napilap, 1964. május 10-i száma így írt: Rekordidő alatt épült – ma nyílik a paprikás-csárda.

Dunántúl legújabb, egyben egyik legszebb idegenforgalmi létesítménye nyílik meg ma, vasárnap délután Győr határában az 1-es számú főközlekedési út mellett.

A csárda épülete

 

A Paprikás csárda az 1-es út mellett 1976-ban (Kép: fentrol.hu)

A csárda épülete 1976

Az új létesítmény: autóscsárda. A Győr és Vidéke körzeti földműves-szövetkezet építtette egymillió forint költséggel, szép környezetben, a Rábca egyik holtágának partján. Az új létesítményt Paprikás csárda névre keresztelték el. Ezzel is kifejezésre juttatják, hogy speciális magyaros paprikás ételekkel áll elsősorban a vendégek rendelkezésére. A vendégeket cigányzenekar szórakoztatja ma estétől. Az étterem melletti tornácon is terítenek és különterem is van. 

A tornácon is terítenek

Rövidesen megnyílik a kerthelyiség, és autómosó is épül. A berendezés, a felszerelés, a falak színezése, burkolása, a világítás korszerű, ízléses. A létesítménynek külön érdekessége, egyben szenzációja is, hogy a múlt év novemberében kezdték el építeni, és ma átadják. A közbeeső kemény tél ellenére az építés még négy hónapot sem vett igénybe. A vizet mélyfúrásos kút adja, az áramot földbe süllyesztett kábelen vezették a soproni és a bécsi főközlekedési utak alatt. Tegnap délután megtörtént a műszaki átadás, és szakembereknek, valamint más vendégeknek bemutatták a csárdát.”

A paprikás csárda (Kisalföld, 1964. 05. 10.)

 

A csárda leírása (Győr – Panoráma útikönyv, 1973)

 

A győri Paprikás csárda (Képeslaprészlet)

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”