A győri kioszk bontása, 1970


1970. május 24-én, vasárnap délután végleg bezárt a győri kioszk.

Győrött végleg bezárt az az étterem, amely utolsóként használta a lebontásra ítélt győri kioszk épületét. A Rába-szigeten álló épület több mint fél évszázados fennállása során a város egyik közismert, jellegzetes épületévé vált. A győri kioszk épületét 1917-ben kávéháznak építették.  A kioszk étterem volt a kezdődő győri idegenforgalom központja, hisz a Budapest – Bécs főútvonal mellett állt. Emeletén működött a győri úri világ kaszinója.

A kioszk a ’30-as években (Dobos fotó)

 

A kioszk az ’50-es évek végén (Fotó: Will József)

A szakemberek 1965-ben megállapították, hogy az épület állaga egyre romlik. ezért szükséges a lebontása. 1970 augusztusában kezdték el bontani az épületet. A Városi Tanács a bontási munkálatok elvégzését a Munkásőrség Győr – Sopron megyei Parancsnokság, a BM Határőrség, valamint a BM Karhatalom kérésére a fenti fegyveres testületek részére biztosította. A bontási dokumentumok itt olvashatók ( A bontást csak úgy tudták elvégezni, hogy a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok robbantották szét az épületet.)

A következő képeket a kioszk bontásáról Thomann János készítette. Köszönet lányának, Thomann Ildikónak hogy közkincsé tehettem e páratlan fotókat.

A kioszk bontása 1970 augusztusában (Fotó. Thomann Lajos)

A kioszk bontása 1970 augusztusában (Fotó. Thomann Lajos)

A kioszk bontása 1970 augusztusában (Fotó. Thomann Lajos)

A kioszk bontása 1970 augusztusában (Fotó. Thomann Lajos)

A kioszk bontása 1970 augusztusában (Fotó. Thomann Lajos)

Egy évvel az épület elbontása után Imre Béla újságíró így írt: “Győr legszebb helyén, ahol valaha a kioszk állott, hatalmas gödör tátong. Gaz nő be mindent. Éjjelenként a kerítésen átmászván, kétes elemek, férfiak és nők vernek ott tanyát.”

A kioszk hűlt helye (kép: fentrol.hu)

 

Játszótér a “gödörben” (Kép: Krisztina Fritscher)

Imre Béla írása a győri kioszkról:

Kisalföld, 1971. 07. 18.

A bontási dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltára Műszaki Levéltárának.

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

2 hozzászólás

  • János Nagy
    2017-10-08 at 17:14

    egy szép épület helyett csináltak egy kupac “jerevánt! egy szarkQpacot !

  • Kelemen Krisztina
    2017-12-20 at 11:54

    Annyira rossz volt az állaga, hogy úgy kellett szétrobbantani… Győr egyik legszebb épülete lehetne még ma is.

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”