A Gyógyszertár utca


Az utcácska a középkori Győrt idézi.

A mindössze 50 méter hosszú, 4 méter széles Gyógyszertár utca a középkori Szent István utca helyén húzódik, s mai nevét a sarkán volt gyógyszertárról kapta.  Az 1617. és az 1703. évi telekkönyvek szerint Templom vagy Kolostor köz volt, valószínű a köz keleti részével szemben fekvő hajdani Szent István templomról. Közepén, a déli oldalon van a város egyik legérdekesebb kis háza, a 4. számú egyemeletes épület. 1617-ben Deák Péter, a szentmártoni vár gyalogos vajdájának háza, bejárata a Szent Sebestyén (ma Teleki L.) utcából nyílott. 1703-ban Strohmayer Konstantiné volt. A XIX. század fordulóján Hoppe Tóbiás tulajdona. Tört vonalú homlokzata jelzi, hogy két ház összeépítéséből alakították ki. A homlokzat jobb fele egyszerű barokk, a középtájon sarokarmírozás osztja két részre a házat, ettől balra a földszinti falsík megtörik, az emeleti viszont nem, így ennek falsíkja kőgyámokon nyugvó íveken kilép a kapu fölé. Egykori barokk kapualját később beépítették, és 1813-ban vörös-márvány keretezésű, szép klasszicista bejáratot alakítottak ki. Boltozatos kapualján, parányi, de szépségekben gazdag udvarra érünk, melyben az emeleti résznek külön szépsége az egyetlen toszkán oszlop által hordott loggia.

Gyógyszertár utca 1972-ben a Teleki utca felől

 

Játszadozó gyerekek a ház előtt 1954-ben

 

1958-ban egy német nyelvű útikönyvből

 

A ’60-as évek elején.

 

Reismann Marian felvételén a ’60-as évek elején.

A 3. számú ház 1837-ben, klasszicista stílusban épült és lépcsőházában kedves vasrácsos ajtót találunk.

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Győri útikalauz, 1955

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Arrabona – Múzeumi közlemények 9. (Győr, 1967) Tomaj F.: Győr utcái és terei

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

öt × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját