II. Rákóczi Ferenc u. 2. a „Mányoki-ház”


Az 1617. évi telekkönyv szerint Torkos István kereskedő tulajdonában volt az épület. Torkos két ízben volt Győr városbírája, majd 1626-ban Győr vármegye szolgabírája. Az 1703-as telekkönyv szerint már egyemeletes, tulajdonosa Mányoki Ádám. Mányoki a XVII-XVIII. század fordulóján Győr egyik legtekintélyesebb polgára volt. Házában többször  megfordult II. Rákóczi Ferenc udvari festője, a rokon Mányoki Ádám. A ház a XVIII. században királyi postamestereké.  1745-ben Eitlsperger János postamesteré, majd utódai 1780-ban eladták Schmidt János Mihálynak 6920 rénes forintért. A századfordulón Stadler Erzsébet tulajdona, aki 1807. januárjában 16 500 forintért Falb Ferenc mészárosmesternek adta el. 1850-ben Fruman Antal tervei alapján kétemeletesre építik a házat. Még a XVIII. században  költözött a ház piacra néző földszinti helyiségeibe a jezsuiták gyógyszertára, mely a rend feloszlatása után világi gyógyszerészek tulajdonába került. Gyógyszerészei között volt Liezen-Mayer Ferenc, a magyar történelmi festészet nagy mesterének, a Győrött született Liezen-Mayer Sándor édesapja.

A gyógyszertár története bővebben ITT OLVASHATÓ

A Rákóczi Ferenc u. 2. 1939-ben id. Konok Tamás felvételén (fortepan_42676 )
Az „Angyal” gyógyszertár 1950 körül (kép: fotónegatívról szkennelve)
A ’60-as évek elejétől OFOTÉRT szaküzlet van a földszinten
A Rákóczi Ferenc utca 2. sz. a ’80-as években (kép: fotónegatívról szkennelve)
Az átépítés 1990 körül (kép: fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

Szólj hozzá!

2 × 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját