Gróf Széchényi Miklós győri püspök beiktatása, 1902


1902. április 12-én, egy verőfényes tavaszi napon, harangzúgás és hívőinek éljen kiáltásai közt festői látványt nyújtó díszmenettel vonult be székhelyére a győri egyházmegye új főpásztora.

Széchényi Miklós, gróf (Sopron, 1868. jan. 6.Bp., 1923. dec. 1.): egyházi író, nagyváradi püspök. 1890-ben szentelték pappá. 1892-ben az esztergomi érseki udvarba került. Ugyanabban az évben megkapta a jáki javadalmas apátságot. 1898-ban a Pazmaneum kormányzója és esztergomi kanonok lett, 1901-től győri, 1911-től nagyváradi püspök. (Magyar Életrajzi Lexikon)

1902. április 12-én, egy verőfényes tavaszi napon, harangzúgás és hívőinek éljenkiáltásai közt festői látványt nyújtó díszmenettel vonult be székhelyére a győri egyházmegye új főpásztora. A különvonattal Pápa felől  érkező Széchényi Miklós grófot a győri állomáson nagy küldöttség várta.

Most szebbnél szebb fogatok egész sora következett, közük több pompás négyfogatú a küldöttségek legnagyobbrészt díszmagyarba öltözött tagjaival.

A vasúttól a székestemplomig terjedő másfél kilométeres úton több ezernyi tanuló, hatszáz fehérbe öltözött leányka és az egyesületek zászlós küldöttei képezték a sorfalat, valamennyi a püspök arczképes jelvényével. A tanulók nemzeti, püspöki, városi, megyei és pápai kis zászlócskákat tartottak, a kis leányok pedig magas pálczákon szalagos czímereket.

A székesegyház kapuja előtt hatalmas porta triumphális áll, gazdagon díszítve bíborszínű plüssel, zászlókkal, czímerekkel.

Másnap, vasárnap reggel nyolcz órakor a karmeliták templomában hallgatott a püspök kis misét.”

A teljes tudósítás ITT OLVASHATÓ

Felhasznált irodalom és képek: Vasárnapi Újság, 1902. április 20.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 + 10 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját