Liszt Ferenc utca 22.


A győri Liszt Ferenc utca 22. számú lakóház 1617-ben Darabos István magyar kapitány háza.

1703-ban már emeletes, mai alakjába az 1730-40-es években épült. Négyablakos homlokzatából a kosáríves, dór lizénákkal szegélyezett kapu felett zárt erkély nyúlik ki, amelyet a kihasasodó kapukeretre helyezett kőgyámok tartanak. A zárt erkélyt erőteljes oromzat fedi. Tág, csehsüveg-boltozatos kapualjával és függőfolyosós udvarával a győri barokk polgárházak előkelő képviselője.

A Liszt Ferenc utca 22. sz. a ’40-es évek vége felé.

A ház udvara (kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)

Az 1740-es átalakításkor  készült a két homlokzati freskó is amelyeket az 1982-es műemléki restauráláskor tártak fel. A kaputól balra Szűz Mária, jobbra Szent Ferenc képe látható.

A vakolat alól előkerült freskókkal 1983-ban

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Orbánné Dr. Horváth Márta: Győri emlékhelyek és köztéri alkotások, 2006

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját