Király (Alkotmány) u. 13.


Az épület rövid története: 1617-ben, az akkori Szt. Rudolf utcában ezen a helyen Csizmazia Péter polgár háza állt. 1703-ban a telken Vitig György polgár földszintes háza áll, benne két szoba, egy konyha, egy pince, egy lóra való istálló. Az 1749-50-ben készült házösszeírásból kiderül, hogy a telek alakja és mérete akkor azonos volt a maival. A ház tulajdonosa ekkor Planck Mátyás polgár. A barokk eredetű házat 1934-ben Lázár János építőmester Magas és Mélyépítési Vállalata modernizálta (új válaszfalak, födémcsere, stb.).

Perczel kalapos a ház földszintjén

 

Itt pedig már Bartalos Lászlóné Bőrdíszműves boltja látható 1985-ben

Fotók: Saját gyűjtés, fotónegatívról szkennelve

Felhasznált irodalom: Nagy Judit 1984-ben készített „előtanulmánya”

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”