Király (Alkotmány) u. 13.


Az épület rövid története: 1617-ben, az akkori Szt. Rudolf utcában ezen a helyen Csizmazia Péter polgár háza állt. 1703-ban a telken Vitig György polgár földszintes háza áll, benne két szoba, egy konyha, egy pince, egy lóra való istálló. Az 1749-50-ben készült házösszeírásból kiderül, hogy a telek alakja és mérete akkor azonos volt a maival. A ház tulajdonosa ekkor Planck Mátyás polgár. A barokk eredetű házat 1934-ben Lázár János építőmester Magas és Mélyépítési Vállalata modernizálta (új válaszfalak, födémcsere, stb.).

Perczel kalapos a ház földszintjén
Itt pedig már Bartalos Lászlóné Bőrdíszműves boltja látható 1985-ben

Fotók: Saját gyűjtés, fotónegatívról szkennelve

Felhasznált irodalom: Nagy Judit 1984-ben készített „előtanulmánya”

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

17 − 10 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját