Révfalu az 1944. április 13-i bombázás után


Az 1944. április 13-i bombázás nemcsak az ipartelepeket érintette, hanem Révfalu egyes részeit is.

Győrben 1944. április 13-án 11 óra 17 perckor kezdődött a légiriadó és 11 óra 50 perckor kezdtek hullani a bombák. A keletről támadó repülőgépek a repülőtértől kezdve a Cardó bútorgyár irányában, az északról támadó gépek Révfalu keleti részét bombázva haladtak a Vagongyár felé mely a támadás középpontja volt.

A Vagongyár bombázásáról elég sok kép látott már napvilágot, de Révlalu bombakárairól nem igazán láttunk még képeket.

Dobos Vilmos felvételei megrázóan mutatják be, milyen pusztítást végeztek a bombázók Győr V. (később VII.) kerületében, Révfaluban. A Pataházi rész szinte teljesen megsemmisült.

Ez úton is szeretnék köszönetet mondani Dobos Mártának, aki Dobos Vilmos papírkép hagyatékát nekem ajándékozta.

Felhasznált irodalom: Perger Gyula: A pusztulás képei. Dobos Vilmos felvételei Győr 1944-es bombázásairól. Győr, Xántus János Múzeum, 2010.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját