Az 1944. április 13-i győri terrorbombázás


1944. április 13-án bombázta először az angolszász légierő Győr városát.

A bombázást, annak ellenére hogy Győr hadiipari város volt, tehát számítani lehetett a bombázásra, mégis terrorbombázásnak lehet minősíteni. A bombázás ugyanis a gyárak (Rába Vagon és Gépgyár, Szeszgyár, és más ipari létesítmények) mellett  a munkásnegyedeket is érintették. A gyár mellett húzódó töltés folyó felőli oldalára akartak sokan menekülni, hogy a gyár robbanásaitól, a bombák repeszeitől védve legyenek. Őket a bombázókat kísérő vadászgépek géppuskázták halomra. Ennek ellenére a viszonylag „kevés” halálos áldozat a kiváló riasztási rendszernek köszönhető. 564-en haltak meg, 1132-en megsebesültek.

Részlet a Győr szab. kir. város mérnöki hivatalának jelentéséből: „Április 13-án 11 óra 17 perckor szólaltak meg a riadót jelző szirénák. 11 óra 50 perckor ellenséges bombázó gépek jelentek meg a város felett és három hullámban 12 óra 5 percig szórták a romboló és gyújtóbombákat a mellékelt térképen megjelölt területrészekre. A riadót 13 óra 20 perckor oldották fel.”

Az alább olvasható naplórészlet és a képek igazi kuriózumok
Egy érettségiző diák , Hárs Ottó naplója az 1944. április 13-i győri terrorbombázásról nemrég került elő a családi archívumból, és tulajdonosa, Pirityné Eszter hozzájárult a naplórészlet közléséhez amit olvashattok:
Légvédelmi üteg a város határában (fotó: Takács Attila)
Légifotó egy bombázóból ( fortepan_24327 1944 NATIONAL ARCHIVES)
Ég a Vagongyár (RÁBA múzeum)
Vagongyár, a régi kapubejárat, ami a légitámadás során teljesen megsemmisült. (RÁBA múzeum)
Egy üzemcsarnok helyreállítása (RÁBA múzeum)
Kézi hajtású szirénák a Vagongyár udvarán (RÁBA múzeum)
Háttérben az erőmű
Vagongyár, Motor üzem (RÁBA múzeum)
Vagongyár (RÁBA múzeum)
Vagongyár, munkások a romok között. (Kép: Kulcsár László)
A Budai úti barakkok (kép: dka.mnm.hu / TF_89_88me1_Nr001)
Megyeház (Liszt Ferenc) u. és a Pálffy (Tarcsay Vilmos) u. sarok ( kép: Warwarovszky Lucia)
A Pálffy (Tarcsay Vilmos) u. ( kép: Warwarovszky Lucia)

További képek facebook oldalunkon ITT

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

A győri Puli

Az 1000.

6 hozzászólás

 • Bernád Dénes
  2018-01-23 at 20:43

  Fel szeretném venni a kapcsolatot Takács Attilával az itt közölt egyik fényképe kapcsán.
  Köszönettel,
  Dénes

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2018-01-24 at 08:40

   Tisztelt Uram!
   Sajnos nem tudom megadni a kért információt. A képeket még 2013 decemberében küldte küldte nekem Takács Attila a képeket. Próbáltam visszakeresni az e -mailjeim között de nem találtam már.
   Üdv. Endre

 • Dr Puhr Franz-Ferenc nyug osztalyvez. föorvos, egeszsegügyi tanacsos
  2018-04-14 at 07:01

  ebben az idöben 5 eves gyerekkent eltem az apponyi albert leanyiskolaban (mai kazinczy), ahol edesapam igazgato volt. a gimnazium korhazkent szolgalt. ide hoztak teherautokon a sebesülteket. jol emlekszem –az emeletröl az udvarra lenezve– hogy egy kisfiu, ca 8-10 eves egy babakocsit tolt,, ennek oldala veresre bespriccelve, s edesanyja utan sirt. allitolag kis testvere halva a kocsiban!! nagyon sok borzazto elmenyem van ( 12 legitamdast eltünk meg) az egesz haboru-ostrom-megszallaskrol!
  föleg az ostromrol tudnek sokat mondani!

  • Berecz Attila
   2023-12-10 at 08:00

   Üdvözlöm Tisztelt Uram. Én háborús visszaemlékezésekből írom könyveimet. Nagyon szívesen meghallgatnám Önt és leírnám emlékeit. Ha megkapja ezt az üzenetet, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot az attilaberecz@freemail címemen. Sokat vagyok Győrben. Köszönettel: Berecz Attila

Szólj hozzá!

kettő + kilenc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját