Dőlnek a szobrok 2. rész


Mi lett a sorsa a rendszerváltáskor Győrött lebontott pártállami szobroknak? Dőlnek a szobrok 2. rész

Pátzay Pál – „Zászlóbontók” (Felszabadulási emlékmű) alkotását 1975. november 5-én avatták fel.

A „Zászlóbontók” (Képeslap)
Az Auróra együttes és a „Zászlóbontók”

Győr megyei jogú város  önkormányzata, egyik 1991. októberi közgyűlésén úgy döntött, hogy a Zászlóbontókat egy ajándékozási szerződéssel  Kapuvár város Rábaközi Múzeumának ajándékozza. Hogy miért éppen oda került az 1975-ben felavatott, háromalakos, nyolc méter magas bronzszobor? A válasz egyszerű: az alkotó, Pátzay Pál szobrászművész Kapuváron született.

Képek a szobor elbontásáról:

„Győr, 1991. október 17. Lebontották a „Zászlóbontó”-t, Pátzay Pál szoborkompozícióját a győri belvárosban. A háromalakos felszabadulási emlékművet daru emelte le talapzatáról. Ezzel az utolsó szocialista tartalmú szobor is eltűnt Győr köztereiről.”
Forrás: MTI

Teherautó várja a Zászlóbontókat
Az üres talapzat „1945-1975”
A talapzat bontása
A talapzat bontása

Annak idején hatalmas kamion szállította a sok koszorút, díszlépést, tisztelgést látott, szocreál alkotást Kapuvárra. Mégpedig két darabban, miként erre Pamlényi Klára múzeumigazgató emlékezett. Külön a zászlórúdba kapaszkodó munkás, paraszt és értelmiségi elvtársakat, és külön a hatalmas lobogót, amelyet „sej” nem fúj a hansági szél, hiszen a „szentháromság” kezébe azóta sem adták vissza. kisalfold.hu

Az első rész itt olvasható

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját