A Zöldfa étterem


1966. december 14-én nyílt meg Győrött, a Hunyadi utcában a Zöldfa étterem.

A híres, nevezetes vendéglősfamília, a Csákány család egyik utolsó fellegvára volt a győri Zöldfa étterem, amelynek vendégkönyvéért az autogramm gyűjtők bizonyára sok pénzt adnának. Mert a falatok ízével, szájában megelégedve távozott innen, többek között a világtenor Giuseppe di Stefano vagy Ferenc császár, alias Beckenbauer, Romes Chandra, a Béke-világtanács elnöke, Veres Péter, Tito Gobbi, Mario del Monaco köszönték meg soraikkal az elfogyasztott, finomabbnál finomabb falatokat. Gottfried Dienst, (ő vezette az 1966-os világbajnoki döntőt is) az 1967-es Rába ETO—Milán labdarúgó-mérkőzés játékvezetője is a Zöldfa vendéglőben étkezett.

Kisalföld, 1966. 12. 10.:

„Zenés étterem nyílik Győrött

Győrött, a Hunyadi utcában a nemrég megnyílt 1220-as számú önkiszolgáló élelmiszerbolt szomszédságában elkészült a Győr-Sopronmegyei Vendéglátó Vállalat zenés kisvendéglője és étterme: a „Zöldfa”. A megyei tanács 1 millió forintot költött a vendéglő építésére, melyet a vendéglátó vállalat 420 000 forint értékű gépekkel és berendezésekkel látott el. A „ Zöldfa ” száz személyt befogadó éttermében és a száz személyes kerthelyiségében meleg konyhai készítményeket, ételeket szolgálnak fel. A kisvendéglőt december 15-én nyitja meg a Győr-Sopronmegyei Vendéglátó Vállalat.”

Az 1220-as sz. élelmiszerbolt a Zöldfa mellett.

Nem messze ettől a helytől működött az egykori Zöldfa beszálló vendéglő, melyről ITT olvashatnak.

Az új Zöldfa vendélő megnyitásáról így írt a Kisalföld, 1966. 12. 15-i száma:

„Megnyílt a Zöldfa

Egy ünnepség igazi tartalma

Csütörtökön a déli órákban Fürst József, a Győr-Sopronmegyei Vendéglátóipari Vállalat igazgatója meghívott vendégeknek bemutatta a Zöldfa kisvendéglőt, amely Győrött, a Hunyadi utcában nyílt meg.

A szokástól eltérően ezúttal kissé részletesebben emlékezünk a megnyitásról. Egy vendéglő megnyitása nem országos, sőt még csak különleges városi esemény sem. A tegnapi megnyitás az átlagosnál mégis több.

Győr vendéglátóipari hálózatának elmaradásáról sok bírálat hangzott el. Jogosan kifogásolta a lakosság, a turisták, hogy egy meleg leves elfogyasztása gondot jelent. A harmadik ötéves tervben városi, megyei összefogással és az országos szervek segítségével megváltozik a helyzet.
Győr az ország egyik legkultúráltabban ellátott városa lesz. A Zöldfa átadása az első eseménye volt ennek a nagyszabású programnak, amelyet még az idén újabb esemény követ.

A Zöldfa vendégtere

A szolid árakon árusító, de magas igényeket, is kielégítő szórakozóhely jól sikerült alkotás. Ízléses berendezése, modern felszerelése módot ad arra, hogy sikerrel betölthesse szerepét a városnak olyan pontján, ahol eddig hiány volt az ellátásban.

A Zöldfa a környék lakóinak ellátásán kívül idegenforgalmi feladatok megoldására is kiválóan alkalmas lesz. A vállalat vezetősége elsősorban az olcsó és választékos konyhával kívánja a sikert kivívni.
Ezért is bízták az üzlet vezetését Csákány Bélára, egy híres vendéglős dinasztia sarjára. Ismert a prímás is: Pádár Lajos.

Ezen a megnyitó ünnepségen több szó esett a városról, mint az ünnepelt létesítményről. Mindenesetre külön örömet keltett az a hír, hogy Győr és a megye több mint három millió forintos létesítménnyel gazdagodott.
A Zöldfáról még ennyit: a megnyitás előtt lefoglaltak valamennyi helyet az első estére. Kezdetnek ez is szép siker.

A Zöldfa étterem a ’80-as években

Az étterem neonfelirata 1967. január 19-én gyulladt fel először. A neonbetűket a Fővárosi Neonberendezéseket Gyártó Vállalat egyedi konstrukció alapján készítette.

„Győrött, a Zöldfa kisvendéglőben” (Kisalföld, 1968. 01. 03.)

Öt évvel a megnyitás után már az 1000. esküvőt ünnepelték a Zöldfában; Ditrói Mária és férje, Steiner János rokonaikkal és hozzátartozóikkal a Zöldfában fogyasztották el a nászvacsorát (erőleves májgaluskával, rántott csirke, rántott sertésborda, párizsi és bécsi szelet, dobos, gesztenyés és csokoládéstorta). Majd finom füredi rizlinggel fokozták az amúgy is jó hangulatot. A személyzet pedig egy csemegekosárral és piros szegfűvel köszöntötte a jubiláló vendéglőben az 1000. esküvőt ünneplő fiatal házaspárt.

Egy esküvői vacsora számlája 1975-ből (Kép: Bolláné Szilvia.

A Zöldfa konyhafőnöke, Csapó Ernőné mintegy húsz esztendeje dirigálja a Zöldfa konyháját, így beletekinthetett egykori idősebb Csákány Istvánné családi ereklyeként őrzött receptúráiba is. Az alábbi receptek mindig megtalálhatók az étlapon.” (Kisalföld, 1988. 07. 30.)

Ízelítő a Zöldfa kínálatából (Kisalföld, 1988. 07. 30.)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Poloskei Istvánné
    2022-12-17 at 16:58

    Nagyon klassz étterem, évekig ebédeltem ott.

  • Ambrus Gyuláné ferenci Ildikó
    2023-12-14 at 19:04

    A mi esküvőnk is itt volt. 1974.02.06-án. Nagyon jól éreztük magunkat. Utána is sokat jártunk ide.

Szólj hozzá!

hat − három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját