A Dunakapu téri piac


Az egykori Duna-bástya romjainak és a Bástya utca északi házsorának elbontása után 1938-ban alakították ki a Dunakapu teret piac céljára.

1936-37-ben kezdtek neki a Duna-bástya romjainak és a Bástya utca északnyugati 15 házának bontásához. A tereprendezés után 1938-ban alakították ki a Dunakapu teret piactérnek.

Azelőtt a bástyadombon is árultak zöldséget, gyümölcsöt, mint az alábbi fotókon látható:

A Győri Nemzeti Hírlap 1938. július 1-i számából:

„A dunaparti piac százharmincezer pengős költséggel megépül

Nyolc ajánlat érkezett a városhoz a piac területének kiépítésére – Új topeka borítást kap a Bástya utca és a Teleky utca is – Ötezer négyzetméternyi területen rendezik be a dunaparti piacot

A győri piacok túlzsúfoltsága égető problémája Győr városának. Olyan kérdés ez, amely a közönséget nagyon közelről érdekli, hiszen sokezerfőnyi vásárló közönség fordul meg a győri piacokon, ahol a zsúfoltság, a piacok szétszórtsága, legújabban pedig a viszonteladók túlságos mohósága miatt állandóan ismétlődnek a panaszok.

Így aztán érthető az a széleskörű érdeklődés, amely a piaci bajokat megváltó dunaparti új piac ügyét a közönség széles rétege körében kiséri. A közönség azt reméli, hogy a dunaparti piac megnyitásával nemcsak tágas és tiszta piacteret kap, amely megfelelő felszereléssel szolgálja majd a vásárlók és az eladók érdekeit is, hanem a hatóság közérdekű ellenőrzése is sokkal eredményesebben érvényesülhet majd itt.

A piac rendezésére, illetve a piacterület, kiépítésére nyolc ajánlat érkezett be. Ezek a következők :

The Neuchatel Comp. 134.004, Magyar Útépítési Rt. 142.037, Danubia Műszaki Vállalat 126.768, Épitőipari Rt. 122.076, Útépítő és Aszfalt Vállalat 120.145, Bitumen Rt, 133.213, Hirsch Mihály Rt. 141.315 pengő.

Az ajánlati összegben a Bástya utca és a Teleky utca egyik szomszédos szakaszának új burkolási költsége is szerepel.

A Dunakapu tér terve 1938-ból

A dunaparti piac területét mintegy ötezer négyzetméternyi nagyságban három centiméteres topeka burkolattal látják el. A piac a révfalusi hid szomszédságában készül, a Bástya utca, a Teleky utca torkolata és a most megépülő új dunaszeri út határolják majd.

Csarnokot egyelőre nem készítenek, mert a modern piacokon már elhagyják a fedett és zárt csarnokokat. Egyelőre valószínűleg elárusító asztalok és padok kerülnek a piacra, később nyitott, szellős fülkék is.

Mint legolcsóbb ajánlattevő, a Magyar Asphalt Rt. kapta
meg a válalkozást 117.000 pengőért és 26 filléres átlagos munkabérért.

Október végéte ígérték a piactér befejezését:

A győri nemzeti Hírlap 1938. 08. 12-i számából

„Szépen halad a dunaparti piac építése.

A dunaparti piac építése szépen halad. Már elkészült a piactér betonalapja is, elkészültek a járdák is, csak az aszfaltozás van már hátra. Későbbi program lesz a környező épületek olyan állapotba hozása, hogy ne rontsák el a szép piactér környékének hatását.” (Gy. N. H. 1938. 10. 14.)

„Rövidesen elkészül a dunaparti piac középső része

Azonnal üzembehelyezik az elkészült részt, ahol az Apáca-utcai zöldségpiac és a Bástya-utcai baromfipiac nyer elhelyezést” írta a Győri Nemzeti Hírlap 1938. 10. 26-án.

Árusok a Dunakapu téri picon 1939-ben (Kép: fortepan_42562 / Id. Konok Tamás)

November elején szüneteltek a munkálatok, mivel a katonaság részére elvitték az úthengereket.

1938. november 20-án mutatták be a Duna-parti piacot, melyről így írt a Dunántúli Hírlap aznapi száma:

„A Duna-parti piac mai bemutatója

Ma reggel, volt a Duna-parti piac bemutatója. A piac még nem készült el egészen; a Teleky-utca felőli részén még működik a burkolatot simító gőzhenger, de a többi részen élénk sürgés-forgás. A hajnalban eloltott gázlámpákra még nagy szükség lett volna mikor már az első szekerek befordultak a Duna-parti oldalra, hogy kínálják a győri közönségnek:
Szigetköz országszerte hires zöldségeit, sárgarépát, petrezselymet, répát, karalábét, karfiolt és káposztát.

„… János gyümölcskertészete Győr – Révfalu” standja (fortepan_42552 / Id. Konok Tamás)

Azután hogy világosodott, úgy telt lassan a piac. Hely böviben volt; mert az eredeti tervtől eltérően ma még nem telepitették oda a baromfieladókat, akiket meghagytak a Bástya utcában. Rájuk csak a legközelebbi hetivásáron kerül sor.

Már a kora reggeli órákban kinn volt a piacon a városgazdasági ügyek legfőbb intézője: Ajtony István főjegyző, Soós László dr tb. aljegyzővel és a piacrendező alkalmazottakkal és nézte az új piaci rend bemutatóját. A zöldségsorok még nem voltak mindenütt egyenesek, amiről legközelebb úgy kívánnák gondoskodni, hagy a burkolaton vonalakat húznak és így teremtenek rendet.

Tömeg a Dunakaputéri picon 1939-ben (Kép: fortepan_42559 / Id. Konok Tamás

Az a törekvésünik, hogy a Duna-parti piacon tudjuk elhelyezni a gyümölcs kivételével a legtöbb piacot. Nem hetivásár-napokon a piacok a Széchenyi-téren lesznek összevonva, mert ez a terület ilyenkor bőségesen elég. A Duna-parti piacnál igen fontosnak tartjuk a kocsik elhelyezését. Megfelelő közeli helyet kell részűkre találnunk, ahol esetleg a megőrzésről is lehetne gondoskodni. Elhelyező helynek legjobban a Duna alsó partja kínálkozik, amit, ha fél méterrel feltöltenek, úgyszólván sohasem borítja el az árvíz. Szó van arról is, hogy a Teleky-utca tengelyében, annak folytatásaképpen lejárót is készítetnénk. – mondta Ajtony István főjegyző.

A szekerek az 1970-es évekig az alsó rakparton parkoltak:

Mosoni-Duna part, alsó rakpart a Dunakapu térnél, fuvarosok pihenőben. 1971. (Kép: fortepan_192028 / Kriss Géza)

A Duna-parti piactér építése jóformán már befejezést nyert. Kiépült a révfalusi hídig a Dunaszer folytatásaképpen az aszfaltozott úttest, úgyhogy teljesen megváltozott, rendeződött a Dunapart eme részének képe. Most még hátra van a hídlejáró melletti terület rendezése és akkor teljességgel készen lesz az új piac építése. A Dunapartnak ez a része örvendetesen átalakult és nem válik szégyenére Győr városának. Itt említjük meg, hogy ezen a helyen felépülhetne később a vásárcsarnok, mert közel van hozzá a Duna és ott ér véget a vasúti sínpár is. (Gy. N. H. 1938. 11. 25.)

A Dunakapu téri pac 1942-ben (Komondi Miklós gyűjteményéből)
A Dunakapu téri pac 1942-ben (Komondi Miklós gyűjteményéből)

A téren nyert elhelyezést 1939-ben a Vaskakas kút, melyet 1940 április 5-én avattak fel.

1943-ban Weichinger Károly vásárcsarnokot képzelt el a térre:

Weichinger Károly elképzelése (Kép: Magyar Építőművészet, 1943)

A Duna-parti piac élt 72 évet. Az alábbi galériában látható fotókkal emlékezünk Győr és környéke legkedveltebb piacára.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Galgóczi Kártolyné
    2020-11-01 at 12:46

    Hogy végig néztem a képeket, eszembe jutotott, hogy a „felhozatalról ” készített riportot Galgóczi Erzsébet, ménfőcsaanki származású író 1965-ben. A riport olvasható az alábbi művekban: Élet és Irodalom, 1965. 50. 12. Nádtetés szocializmus c. köteteben 238-248.p. A törvény szöverdéke c. kötetben 277-269. p, Az író faluja Ménfócsanak. 1945- 1970. 2010. Győr. 260-265.p.

Szólj hozzá!

5 × kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját