Az újjáépített GySEV híd.


1947. augusztus 22-én avatták fel a GySEV Rába-parti szárnyvonalához vezető újjáépített hidat.

A Győrt Sopronnal összekötő vasútvonal 1876-ban készült el, melynek pályaudvara a Kálvária utca végénél épült ki. 1890-ben a gabonakereskedők sürgetésére kiépült a Rába-parti rakodó és a vasúttársaság a rakodópart felett, a Zechmeister utcában raktárt építtetett. A vasútvonal a korcsolyapálya melletti védőtöltésen haladt, a Betka-réten délre fordult, és a Győr—Hegyeshalom vasútvonal felett 1891-ben épített rácstartós hídon keresztül vezetett a Kálvária úti pályaudvarhoz.

Pirossal jelöltem a GySEV hidat (térképrészlet, 1941)

1945. márciusának végén a visszavonuló német katonaság Győr hídjait — a Fehérvári úti felüljáró (Pálffy-híd) kivételével— felrobbantotta.

Az újjáépítést követően, melyet a győri vagongyár hídosztálya végzett, 1947. augusztus 22-én tartották a híd ünnepélyes felavatását a GySEV III. osztályú 14-es pályaszámú tehervonati gőzmozdonyával.

A GySEV Rába-parti szárnyvonalához vezető híd felavatása 1947. 08. 22-én.

„Az egész győri vasutas társadalomnak és a városnak nagy ünnepe lesz ma a Rába parti GySEV híd ünnepélyes felavatása. Az ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődik és utána a vasutasok és hozzátartozóik közös ebéden vesznek részt.” (Győri újság, 1947. 08. 22.)

„A fellobogózott új Rába parti felüljáró alatt 2000 főnyi tömeg várta Karczag Imre elvtársat, a közlekedésügyi minisztérium osztályfőnökét. A sínek között és a töltés oldalain férfiak, nők álltak, de még a mozdonyok tetejére is jutott jónéhány. Az első percek a kitüntetett vasutasok és vagongyári munkások ünneplésében teltek el. A kitüntetetteknek Karczag elvtárs átnyújtotta a minisztérium elismerő oklevelét és mindegyikkel kezet fogott.” (Győri Újság, 1947. 08. 23.)

Az 1950-es évek végén a vasúti vágányokat felszedték és a hidat leszerelték, melyet egy darabban szállítottak át a kistölgyfa-majori keskeny vágányú vasút Répce-hídjának. A kisvasút megszűnte után a vashidat nem bontották el, ma is megtalálható.

A kistölgyfa-majori keskeny vágányú vasút Répce-hídjaként 2021-ben. (Fotó: Google / Bognár Adrián )

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tíz + 8 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját