Séta a Bástya utca bontásánál 1936


Indokaink mindig ugyanazok: fejlődés! Pedig már kezdjük visszasírni a régi bástyákat, a szép ódon tűztornyunkat.

„A várfalak alá húzódtak a Bástya utca északi oldalának kis házacskái, melyet most a bontócsákány lerombol s velük együtt a még megmaradt vármaradványok is elfognak tűnni.

Mi, győriek nagyon szeretünk bontani! Lebontottuk az egész régi várat. Belőle nagyszerűségének hírmondójául csak a püspök bástya maradt meg , nagyjában a Erzsébet-téri Rába hídtól egész az új szemináriumig. Lebontottuk a tűztornyot, a boltíves alapját, az egykori fehérvári kaput.

Indokaink mindig ugyanazok: fejlődés! Pedig már kezdjük visszasírni a régi bástyákat, a szép ódon tűztornyunkat. Ráeszmélünk lassan arra, amit már a külföld régen megbecsült: a múlt nagyságának emlékeire” A teljes cikk alább olvasható

Győri Nemzeti Hírlap, 1936. december 25.

Képek a Bástya utca elbontott szakaszáról

Az alábbi felvételt Mayrhófer József,  Győr első fényképezője készítette 1860 körül.

A győri Duna-bástya a Bástya utca 1. sz. házzal (kép forrása: fotomuveszet.net )
A Bástya utca északi házsora a bontás előtt
A Bástya utca a Jedlik Ányos utca felől, 1936. (fortepan_118699 / ÚJ NEMZEDÉK NAPILAP)
A Bástya utca északi házsora a papnevelde felől ( Fotó. Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből / NM015_Gyor_Dunakapu_ter)
A Duna-bástya romjai a Bástya utca északi házsorával ( Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből / NM031_Gyor_Bastyafalak_maradvanyai)
A Bástya utca északi házsorának elbontása
A Bástya utca északi házsorának elbontása
A Bástya utca a bontás után a Duna-bástya romjaival 1937-ben

1937-ben elbontották a még meglévő kazamatákat, a Bástya utca északnyugati végének 15 házát. Zárt tér helyett egy huzatos, rendezetlen terület jött létre, amit a piacozó kofák sem kedveltek. Az 1938. októberi piacnyitáskor ide került a zöldségpiac, a baromfipiac és a halpiac is.

A Dunakapu tér története ITT OLVASHATÓ

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

Szólj hozzá!

tizenegy + 19 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések