Győr, a Kristály étterem


1966. december 23-án nyílt meg Győrött, a Bartók Béla úton a Kristály étterem.

Az épületet Lőrincz József (GYŐRITERV) tervezte. Az étterem és terasza az utca szintjétől elemelkedik, így kis távolságot vesz a köztéren zajló élettől.

“Eredeti funkciójában az étterem 150–200 fő egyidejű étkeztetésére volt alkalmas, de a 300 adagos konyha lehetőséget adott az otthon nem főző lakosok kiszolgálására is. Programja és igényszintje a szocializmus jellegzetessége: az eredeti elképzelés szerint nem a luxusvágyak kielégítésére, hanem mindenki mindennapja számára készült. A szocialista anya, ill. család az otthoni főzés és közös étkezés helyett (amelyre a kisméretű konyhák éppen ezért csak korlátozottan alkalmasak) a menzán vagy éttermekben eszik, legrosszabb esetben haza viszi az ott főzött ételt.” Modern Győr

A Kristály étterem dél felől

A Kristály étterem észak felől

Az étterem terasza (Kép: GYŐRITERV-es kiadvány)

 

Étterem belső (Kép: GYŐRITERV-es kiadvány)

 

Az étterem angol nyelvű hirdetése 1971-ből

A vendéglőt a győri Huszár család irányítja és üzemelteti a kezdetek óta.

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”