A Baross úti Villamossági bolt


1964. október 26-án nyílt meg Győrött, a Baross (akkori nevén Lenin) út 5. sz. alatt az ország első önkiszolgáló Villamossági boltja.

Az egykori KERAVILL szaküzlet átalakításával önkiszolgáló Villamossági bolt nyílt a Baross (akkori nevén Lenin) út 5. sz. alatt.

A KERAVILL bolt 1950 körül.

A Kisalföld, 1964. október 27-i számából:

„Az országban az első

Tegnap délelőtt újra megnyílt Győrött a Győr-Sopron megyei Iparcikk-kiskereskedelmi Vállalat 15. számú boltja a Lenin út 5. szám alatt. A bolt nemcsak kicsinosodott, hanem új formában: önkiválasztó és önkiszolgáló jelleggel működik. Ez az első önkiszolgáló villamossági bolt a megyében, sőt a vállalat vezetőinek tudomása szerint az egész országban.

A Villamossági bolt a Baross (Lenin) út 5. sz. alatt a’70-es években

Beválik-e ezeknek a kényes cikkeknek önkiszolgáló formában történő vásárlása? Erre hivatott választ adni a bolt, s bár az első nap forgalma után nem lehet ítélni, mégis úgy látszik, hogy igen.

Az áru ugyanis közelebb került a vásárlóhoz, a szeme előtt van minden. A rengeteg sokféle cikket árusító boltban a régi polcokon az áru csak zsúfolódott. A sok helyet elfoglaló pultok, polcok kikerültek és az ez által megnagyobbodott boltban a fal mentén keskeny nyitott polcokon és a bolt közepén lévő gondolákon ízlésesen, árucsoportok szerint jól áttekinthetően fekszik az áru a vásárló előtt.

a fal mentén keskeny nyitott polcokon fekszik az áru

Az erősáramú berendezések, huzalok és a többi, mérést kívánó cikkek eladására megmaradt a háttérben egy pult.

A másik oldalon villanykörték, fénycsövek, kapcsolók.

A gondolákon villanyvasalók, kávéőrlők, villanyborotvák, világítótestek és a közelítő tél keresett cikkei: hőkandallók, hősugárzók, villanyfőzőlapok sorakoznak. A másik oldalon villanykörték, fénycsövek, kapcsolók. A vásárló mindent megnézhet, a kezébe vehet, és maga próbálhatja ki, jók-e a villanykörték. A vállalat villanyszerelőjének újítása egy elemmel működő kis készülék a falon. Az áram tehát nem rázhatja meg a vevőt. A mérőműszer kilengésén leolvasható, hogy jó-e a körte.
Elem kipróbáló készülék is van, sőt eleme is! Egy másik kapcsolótáblán maga a vevő próbálhatja ki a parkettkefélő, a mosógép, a porszívó működését. Aki nem ismeri ki magát, vagy felvilágosítást kíván, az eladók termé szetesen szívesen a rendelkezésére állnak. Az önkiszolgáló boltok egyik előnye ebben a boltban is érvényesül: gyorsabban megy a bevásárlás, mint a hagyományos boltokban.

Háztartási gépek és a pénztár

Az átalakítás három hónapig tartott és körülbelül 100 000 forintba került. Új formában, tetszetős külsővel várja avásárlókat a villamossági önkiszolgáló bolt, és dicséri a vállalatot, amely már sok jó kezdem ényezéssel bizonyította be, hogy bátran alkalmazz az újat.”

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Kovacsics Zsuzsa
    2021-10-27 at 08:26

    Ott voltam szakmunkás tanuló,és utána eladó kb 3 évig

Szólj hozzá!

5 × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját