A révfalusi híd katasztrófája 1896-ban


1896. december 1-én, a Mosoni-Dunán levő hajóhidat, mely Győrt Révfaluval kötötte össze, a jégzajlás elszakította és egyes részeit kisebb-nagyobb távolságra úsztatta.

A hajóhíd rövid története:

A révfalusi hajóhidat 1873. szeptember 6-án adták át a forgalomnak.

Részlet Győr, 1893-as várostérképéről

A 12 hajón nyugvó híd bonyolította le a forgalmat Győr és Révfalu között. A középső része szétszedhető volt a vízi közlekedés megoldására. A tél beálltával a hajóhidat szétszedték és a Rábcára vontatták. A hajóhíd tetemes fenntartási költségei a várost arra indították, hogy a századfordulót követően a győri Hets Testvérek ács munkavállalkozó céggel állandó jellegű fahidat építtetett gyalogosforgalom számára a hajóhíd helyén.

A hajóhíd 1900 körül (Képeslap)

A híd katasztófájáról így írt a Győri hírlap, 1896. 02. 02-i száma:

„A révfalusi hajóhíd. A révfalusi hajóhidat így tél elején, valamint tél utóján évente egy-kétszer az a baj éri, hogy a jégzajlás elszakítja s egyes részeit kisebb-nagyobb távolságra magával viszi. Ez a kellemetlenség tegnap a reggeli órákban is megesett vele. A Dunán ugyanis erősen zajlik a jég, s az tegnap reggel a híd középső részét hajóstól együtt elszakította. Egy darabot csakhamar partra sodort az ár, a másikat azonban levitte a gőzhajóállomásig. A közlekedés most csónakon s a révfalu-győrszigeti törvényhatósági hídon át történik”

A szétszakadt hajóhíd. (A kép készítője ismeretlen, fotónegatívról szkennelve)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kettő × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját