A Mazsola cukrászda


1964. február 14-én nyílt meg a Mazsola cukrászda a Győr-szigeti lakótelepen a Köztelek utca 21. sz. alatt.

Az 1961-re befejezett „Kígyó utcai lakótelepen” 1962. február 9-én étterem (Márvány étterem), 1964. február 14-én cukrászda nyílt meg a Köztelek utcában.

A Kisalföld 1964. 02. 14-i számából

„Új szórakozóhely

A napokban zenés kiscukrászda nyílt meg Győrött, a szigeti új lakónegyedben, a Köztelek utcában. Az új szórakozóhely a maga nemében páratlan az országban. Kiscukrászda besorolásban működik, de mégis zenés szórakozóhely. Saját termelőüzeme van, és tavasszal a kerthelyisége is megnyílik. A Vendéglátóipari Vállalat vezetői elsősorban a győri fiataloknak akarnak kedvezni, éppen ezért bort és pálinkát nem árusítanak benne, viszont vasárnap délutánonként zenés uzsonnákat rendeznek, amelyeken habos kávét és kuglófot szolgálnak fel.
A cukrászda bútorzata, vi­lágítása ízléses. Három oldalát üvegfal borítja, reggeltől estig besüt „ falain” a nap.”
(Kisalföld, 1964. 02. 16.)

A Mazsola cukrászda a ’60-as években

A alkoholtilalmat ügyesen kijátszották, mint írja a Kisalföld napilap egy évvel később:

„A vendég nem ihat sört, bort, konyakot, pálinkát. A rendelet vigyáz rá. Kaphat ellenben likőrt amennyit akar. Ihat akár Hubertust, ami olyan erős, mint a konyak és a cseresznyepálinka.

A Vendéglátóipari Vállalatnak Győrött a legmodemabb létesítménye a Mazsola cukrászda, a szigeti új lakónegyedben. Üvegfalaival, ízléses berendezésével új színt adott a környéknek. A tavasszal nagy kerthelyiséggel bővül. Mint zenés cukrászda működik. Hétköznapokon mégis 400—500 forint a bevétel. Kimondott eszpreszszó. A vállalat vezetői már megbánták, hogy úgynevezett termelő üzemet is építettek hozzá. Itt is kapható 40 fokos Hubertus, és természetesen tilos a palacksör árusítása.”

A Mazsola cukrászda hátulról a ’60-as években

Többször szerepelt a mazsolában a győri Ifjúsági Irodalmi Színpad.

1965. decem ­ber 21-én a Mazsola presszóban a Solti Bertalan, Szende Bessy művészházaspár tartott előadóestet. Vörösmarty, Petőfi, Juhász Gyula, Kosztolányi, József Attila verseit adták elő.

1969. november elsejével felmondták a szerződést a zenekarral és zenegépet állítottak be, hiába ellenkezett a közönség.

„Ne rontsák el örömünket!

A győrszigeti fiatalok kedvelt szórakozóhelye a Mazsola cukrászda. A környék fiatalságát elsősorban a jó zene vonzza. Örömünkbe azonban üröm vegyült, amikor a zenekar zongoristáját behívták katonának, és úgy látszott, hogy feloszlik a zenekar. Aggódásunk túlzottnak bizonyult, ugyanis a dobos társakat keresett, és biztosította a további jó hangulatot. Most viszont azt hallottuk, hogy november 1-ével felmondják a zenekar szerződését, és zenegépet állítanak a cukrászdába. Kérjük a Győr-Sopron megyei Vendéglátóipari Vállalat vezetőségét, hagyják meg a jelenlegi zenekart a Mazsolában. Aláírás: a győrszigeti fiatalok (Kisalföld, 1969. 11. 01.)

Hamarosan megérkezett a válasz a Vendéglátóipari Vállalattól:

„A wurlitzer és a közönség

A györszigeti fiatalok a sajtó útján kérték, hogy kedvelt szórakozóhelyükön, a Mazsola cukrászdában hagyják meg a jelenlegi zenekart és ne cseréljék fel zenegéppel.
A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat nem osztotta a fiatalok véleményét:

„Évek óta gond megfelelő zenekart szerezni, így megtörtént, hogy műkedvelő zenészeket alkalmaztunk. Az alacsony művészi színvonal miatt vendégeink gyakran éltek kifogással. Az ifjúságnak kívántunk kedvezni, amikor 31 000 forintért zenegépet vásároltunk. A zenegép általában kedvelt a vendéglátóiparban és olyan előnyöket ad, amit bizonyos esetekben még a jól működő zenekarok sem biztosítanak.” (Kisalföld, 1969. 11. 22.)

Valamikor a győri Vörös Csillag (Rába) eszpresszóban állították fel az első zenegépet. Utána áthelyezték a Kék Dunába. Végül ott sem kellett, így -ha jól tudjuk – Mosonmagyaróvárra került. Fél évnél tovább sehol sem működött, a vendégek kívánságára távolították el.

A Mazsola a ’60-as években. Előtérben Szandai Sándor „Galambos lány” c. szobra

1977-ben a városi tanács kereskedelmi osztálya a Mazsola cukrászdát jelölte ki a tej, kenyér és péksütemény vasárnapi árusítására.

A ’80-as években már sokat panaszkodtak a környék lakói a szórakozóhely fülsiketítő lármája, az ittas vendégek botrányos viselkedése miatt.

Rendőrjárőr jön a Mazsolából 1968-ban (Fotó: Beke Béla)

Kisalföld 1982. 11. 28-i számából:

Papp Miklós és 42 aláírótársa (Radnóti M. u. 12, 14, 19, 30. szám) levele alapján:

„Mikor lesz már lehetőségünk az éjszakai alvásra nekünk, a Mazsola cukrászda környékén lakóknak? Az utóbbi időben ugyanis a cukrászda éjszakai zenés szórakozóhellyé alakult át. Az üvegfalú helyiségből kisebb-nagyobb szüneteket tartva éjfélig, szombaton és vasárnap pedig hajnali kettőig kihallatszik a mély hangon brummogó zene, az iliuminált állapotban ki- és be közlekedő vendégek botrányos vitatkozása. Az attrakció záróra után is tart, s mire a környék lassan elcsendesül, már csak egy-két óra jut az alvásra . . .”

A cukrászda a ’80-as évek végén

1989. májusában, több más vendéglátóipari egységgel egyetemben 5 évig terjedő időre bérleti, illetve szerződéses üzemeltetésre hírdették a Mazsolát is.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

öt × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját