A Győr-szigeti Márvány étterem


1962. február 9-én nyílt meg Szigetben, a Kígyó utcai lakótelepen a  Márvány étterem.

„Modern lakótelep – modern étterem” – címmel jelent meg cikk az étterem átadásáról a Kisalföld  napilap, 1962. február 11-i számában.

„A hét végén új szórakozóhellyel gazdagodott Győr. A szigeti új lakónegyedben zenés étterem nyílt meg, amely családi kisvendéglő besorolásban üzemel. A tervezőket az az elképzelés vezette, hogy modern lakónegyedhez modern étterem kell. Az elképzelést az építőmunkások, szerelők és mások sikerrel meg is valósították. Nagyon szép, nagyon elegáns és nagyon modern lett az étterem. A pasztellszínű falak, a karcsú oszlopok, az ötletes világítás kellemes összhangot teremtenek. A Vendéglátóipari Vállalat igazgatója tapasztalt szakembert: Csala Károlyt, a Tavasz étterem volt vezetőjét nevezte ki az új vendéglő vezetőjének.    Az új szórakozóhelyet csütörtökön délben adták át rendeltetésének. Rögtön akadt ebédelő vendég is. Az ételek jó ízűek, az étlap változatos. A pénteki étlapon tízféle kész és kilencféle frissensült szerepelt. 

Nem akarunk ünneprontók lenni, de az üzletvezető és a dolgozók már az első napon panaszkodtak a kivitelezőkre. Hogy csak egyet említsünk: a homlokzati neon feliratból csupán egyetlen betű ég.”

Az étterem az átadás után, 1962-ben (kép: Magyar Építőművészet, 1962/4. p25. )

Az étterem belső képe (kép: Magyar Építőművészet, 1962/4. p25. )

Az alábbi képen Nyári László és zenekara játszik az étteremben.

Élőzene a Márvány étteremben, 1964 (kép: Győr képeskönyv, 1965)

 

A Márvány étterem a ’80-as években

Építész: Szaktilla Imre (GŐRITERV)

Kivitelező: Győr megyei Állami Építőipari Vállalat

Építés éve: 1961

Költség: 834,-Ft / légköbméter

Adatok: Magyar Építőművészet, 1962/4. p25.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

egy − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját