A győri „Üstökös”


A győri Üstökös nem  égi vándor volt, hanem egy vendéglátóhely az Altabak-ház földszintjén  a Bécsi kapu (Karmelita-, Erzsébet-, Köztársaság- ) tér 12 sz. alatt.

Az Altabak-ház rövid története ITT olvasható. 

A ház földszintjén  az 1800-as évek elején a „Sárga kávéház” működött. Egy 1857-es feljegyzés szerint Hochenbüchler Lipót bormérése volt, majd 1859. júniusában Oroszy Frigyes megvásárolja a Karmelita téri „Sárga kávéházat” melyet kényelmesen berendeztet. A kávéházat korábbi bérlője után még hosszú ideig „Wenzel ” kávéháznak nevezték. 1876-ban már Ott Ernő a tulajdonos, aki a „Nemzeti kávéház” nevet adta az intézménynek. 1904-től 1915-ig Ott Tivadar a vendéglős.

Az Erzsébet tér 12. sz. házon a felirat: Ott Tivadar – Kőbányai sör (Képeslap, postabélyegzés 1915)
A vendéglő 1920 körül

Az 1920-as években Hannich József bérelte a vendéglőt egészen 1941 szeptemberéig.

Hannich József Bor és sör csarnoka (Fotó: Glück József /a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM100_Gyor_Kiraly_utca )
Hannich József vendéglője az 1930-as években

1941 szeptemberében Horváth Kálmán vette át a vendéglő vezetését, aki egy humoros versikével reklámozta az Üstökös megnyitását:

Az Üstökös megnyitása ( Győri Nemzeti Hírlap, 1941. 09. 21.)

Az 1947. évi címtár özv. Ugray Imréné kocsmájaként szerepel az ÜSTÖKÖS.

Az ÜSTÖKÖS és a BUDAI cukrászda
Az ÜSTÖKÖSHÖZ (Ferencz Tibor gyűjteményéből)
Az Üstökös 1950 körül

Felhasznált irodalom: Torma Attila – Régi győri szállodák, vendéglők, kávéházak … / Győr 2018 /DRKPMK

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Molnár Gábor
    2019-02-24 at 18:36

    Nagyon jó kis összeállítás volt. Köszönjük.

Szólj hozzá!

20 − 13 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját