Simor János püspök tere (Engels tér) 5. a „Wurda-ház”


A Simor János püspök tere északkeleti sarkán egyemeletes, copf-stílusú lakóház áll.

A lakóházat a feltételezések szerint Hefele Menyhért tervezte, és Zichy püspök építtette Breitenstein János jószágkormányzónak az 1770-es évek elején, copf stílusban. 1803 után a híres régi posztónyíró Klétzár családé, majd a régi szigeti iparosdinasztia, a Wurda család birtokába került. Nagyméretű rusztikus, kőkeretezésű kapuja félköríves, zárókövén faragott oroszlánfej látható. A ház elnevezése  Wurda József  (Győrsziget, 1807. június 22. – Hamburg, 1870.) nevéhez köthető. Operaénekes. Édesapja tímármester volt, aki fiát is e mesterségre taníttatta. Mesterlegényként járta Ausztriát, Cseh- Bajor- és Olaszországot. Egy ideig Győrött is dolgozott apja műhelyében.

A kép forrása: Kemény József – Vázlatok a győri zsidóság történetéből, 1930

A tulajdonosok megbizottjától, Herz József plébánostól 1856-ban bérelte ki Schreiber Dávid és Singer Károly zsidó leányiskola, majd 1865-től 1869-ig zsidó fiúiskola számára. ( Kemény József: Vázlatok a győri zsidóság történetéből c könyvéből. 1930-ban jelent meg.)

A ház látképe a templom felől. kb. 1950

A kapu feletti két ablak közötti medalionban, ismeretlen művész „Madonna a gyermek Jézussal” képe volt, melyet 1912-ben egy Győr-szigeti festőiparos átfestett. A kép azóta teljesen tönkre ment, így az 1971-es renováláskor az ovális keret üresen maradt.

A ház 1960 körül

„Lakóház, egyemeletes, copf stílusú, félköríves zárású kőkeretes kapuval, zárókövén plasztikus oroszlánfej. A földszint vízszintes kváderozású, a homlokzat közepén rizalit, ebben nyílik a kapu, csürlős kapuszárny barokk vasalással. A kapu mellett klasszicista vas csengőhúzó, a kapu fölött ovális keretben Madonna festmény. 4-2-4 ablakállás” (Győr városképi és műemléki vizsgálata, 1951)

A ház a ’80-as években
Az oroszlánfejes kapu

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Czigány Jenő írása a „Wurda-házról” a Műemlékvédelem 72 /3. számában.

Győr útikalauz, 1959

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Címkék: , , , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját