Simor János püspök tere (Engels tér) 5. a “Wurda-ház”


A Simor János püspök tere északkeleti sarkán egyemeletes, copf-stílusú lakóház áll.

A lakóházat a feltételezések szerint Hefele Menyhért tervezte, és Zichy püspök építtette Breitenstein János jószágkormányzónak az 1770-es évek elején, copf stílusban. 1803 után a híres régi posztónyíró Klétzár családé, majd a régi szigeti kereskedődinasztia, a Wurda család birtokába került. Nagyméretű rusztikus, kőkeretezésű kapuja félköríves, zárókövén faragott oroszlánfej látható. A ház elnevezése  Wurda József  (Győrsziget, 1807. június 22. – Hamburg, 1870.) nevéhez köthető. Operaénekes. Édesapja tímármester volt, aki fiát is e mesterségre taníttatta. Mesterlegényként járta Ausztriát, Cseh- Bajor- és Olaszországot. Egy ideig Győrött is dolgozott apja műhelyében.

A kép forrása: Kemény József – Vázlatok a győri zsidóság történetéből, 1930

A tulajdonosok megbizottjától, Herz József plébánostól 1856-ban bérelte ki Schreiber Dávid és Singer Károly zsidó leányiskola, majd 1865-től 1869-ig zsidó fiúiskola számára. ( Kemény József: Vázlatok a győri zsidóság történetéből c könyvéből . 1930-ban jelent meg.)

A ház látképe a templom felől. kb. 1950

A kapu feletti két ablak közötti medalionban, ismeretlen művész “Madonna a gyermek Jézussal” képe volt, melyet 1912-ben egy Győr-szigeti festőiparos átfestett. A kép azóta teljesen tönkre ment, így az 1971-es renováláskor az ovális keret üresen maradt.

A ház 1960 körül

 

A ház a ’80-as években

 

Az oroszlánfejes kapu

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Czigány Jenő írása a “Wurda-házról” a Műemlékvédelem 72 /3. számában.

Győr útikalauz, 1959

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

Címke: , , , ,
kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”