Kern Lajos fűszerkereskedése a „Kék golóhoz”


Kern Lajos fűszerkereskedése a „Kék golóhoz” a Kossuth Lajos utca 56. szám alatt nyílt meg 1925. májusában.

Ajtony Zsolt, Kern úr unokája írta a fotóhoz:

„Néhai édesanyám, Kern Irén, elbeszélései alapján, nagyapám (Kern Lajos disznókereskedő, Hold utca 6. sz. alatti lakos) Zoltán gyermekük halála (1924) után munkaterápiás célból az 1920-as évek közepén (1925. májusában, a szerk.) vásárolta meg (Füredi Bélától, a szerk.) nagyanyámnak (Kovács Juliannának) az akkori Kék Golót. Később 1953-ban államosították. Az üzlet ugyan nagyapám nevén volt, de a nagyanyám vezette és vegyeskereskedésként üzemelt, azaz mindent árusítottak a petróleumtól a tejen át a házilag készített termékekig (kolbász, hurka, töpörtyű, zsír …). Nagyapám házi savanyított káposztájáért még Gyárvárosból is elmentek. Engedélyük volt palackozott alkoholtartamú italok, mint pl. bor, pálinka, árusítására. Ezeket saját maguk palackozták. Házhoz is szállítottak.”

Kern Lajos fűszerkereskedése a „Kék golóhoz” 1929-ben. (Kép: Ajtony Zsolt)

„Egy családi anekdota: Édesanyám mesélte, volt olyan időszak, hogy 11-ig ágyban voltak és a cseléd az ágyba vitte nekik a reggelit, a tejeskávét tejszínnel és a friss kiflit. Mindez azonban csak addig tartott, míg a nagyanyámnak feltűnt egyszer, hogy fél 12-kor még nincs kitakarítva a szoba. Számonkérésére a cseléd azt válaszolta, nem tudta kitakarítani, mert a kisasszonyok csak nemrég keltek fel. Na, másnap már reggel 5 órakor keltek és 6-kor már vitték ki a kuncsaftoknak a tejet és a friss péksüteményt.”

Kern Lajos üzlete a bezárás után

1953-ban, az államosítás és átalakítás után „Ruházatibolt” bolt nyílt meg a fűszerüzlet helyén.

Ruházati bolt 1962-ben
A ház udvara

1975-ben A Lenfonó- és Szövőipari Vállalat, valamint a Győr – Sopron megyei Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat összefogásából Kiváló Lenáruk Boltja létesült a Kossuth Lajos utca 56. sz. alatt.

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

9 + 8 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját