A sportmedence


Az 50×20 méteres, 8 rajtkővel rendelkező sportmedencét 1962-ben kezdték építeni a városi fürdő területén.

1960. év nyarán döntött a város az uszoda bővítéséről, melyet az 1962-ben megnyitott termálkút tett lehetővé. 1962. február 15-én álltak neki az 50×20 méteres sportmedence építésének.

„Lebontották az erdőgazdaság vadaskertjének kerítését, a vadakat elköltöztették, a fákat kivágták; bővítik a győri uszoda területét. Régi kívánsága a város sportolóinak, hogy építsenek számukra egy versenymedencét. Az úszóversenyeket a múlt években az uszoda egyetlen medencéjében bonyolították le, ez megzavarta a fürdőzőket, verseny előtt el kellett hagyniuk a medencét, és a forró napsütésben nem úszkálhattak kedvükre háborítatlanul.

„Az Illyés-brigád tagjai ásóval, lapáttal, csákánnyal dolgoznak.” (Kisalföld, 1962. 02. 28.)

Az építést február 15-én kezdték meg. A munkások először a medencét ássák ki. Az Illyés-brigád tagjai ásóval, lapáttal, csákánnyal doleoznak. Vezetőjük mondja;

— Kicsit kemény a föld, de nincs annyira hideg, hogy visszatartana bennünket a munkában. A téli időszakban is kihasználunk minden percet, hogy a nyári fürdőidény kezdetéig átadhassuk rendeltetésének Győr új, szép sportlétesítményét.

A brigád egyik tagja megjegyzi:
— Mostanában olyan hírek terjedtek el a városban, hogy az újonnan épülő medencét termálvízzel töltjük fel. Ez tévedés, a versenymedence építése semmiféle összefüggésben nincs a szomszédban feltárandó meleg vízzel. A medence a vizel az uszoda szivattyúházának segítségével a Dunából kapja.
— Mennyit költenek az uszoda építésére?
— Hétszázezer forintot — válaszolja a brigád vezetője.”
(Kisalföld, 1962. 02. 28.)

Az épülő sportmedence (Kisalföld, 1963. 05. 26.)

„A fürdőegyüttes alaprajza a medencék átadási évével. (Győri tanulmányok, 3. 1974)

1963. június 23-án avatták fel az új medencét.

„Vasárnap délelőtt rövid ünnepség előzte meg a Vasas ETO által rendezett országos II. és III. osztályú úszó-csapatbajnokságot. Ez alkalommal adták át rendeltetésének az újonnan épített 50 méteres versenymedencét. A nyolc rajtköves, korszerű úszóme­dence osztatlan elismerést aratott mind a nézők, mind a versenyzők körében. Dicsérettel szólunk a kultúrált környezetről is, mely méltó keretet ad a vízisport új, korszerű létesítményének.
Az úszó-csapatbajnokságra nyolc egyesület versenyzői érkeztek Győrbe.”
(Kisalföld, 1963. 06. 25.)

Az első úszóverseny (Kisalföld, 1963. 06. 25.)

Az uszoda látképe 1965-ben.

A fürdő légi fényképe 1971-ben (Fotó: Járai Rudolf)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

13 − egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját