A győri 13-as postahivatal


1985. november 25-én adták át Győrött a Dr. Pogány Imre (ma Lajta) út 29-31. szám alatt a 13-as sz. postahivatalt.

Az akkor kb. 17.000 lakosú Kun Béla lakótelepen új postahivatalt adtak át rendeltetésének, melyről így írt a Kisalföld napilap 1985. november 16-i száma:

„Győr, Kun Béla városrész:

Postahivatalt avattak

Nem volt sok ceremónia, csupán egy rövid ünnepi beszéd, majd a létesítmény bemutatása a vendégeknek, s máris a lakosság rendelkezésére állt Győr 13-as számú Postahivatala a Kun Béla lakótelep fő utcáján, a Pogány Imre (ma Lajta) u. 29-31. számú tízemeletes épület földszintjén.

Kirkovits István, a Soproni Postaigazgatóság vezetője köszöntötte a meghívottakat, köztük Józsa Károlyt, Győr Város Tanácsának elnökhelyettesét, Bevezetőként elhangzott, hogy a postai fejlesztések kettős célt szolgálnak, egyrészt a postamunka színvonalának emelését, másrészt a postás dolgozók munkakörülményeinek javítását. A most átadott kettős intézmény mindkét feladatnak megfelel. A 200 négyzetméter alapterületű postahivatal egyelőre 3 dolgozó munkahelye, de ahogy a városrész nő, úgy növelhető a létszám is, egészen nyolcig. (A jelenlegi 15-18 ezres Kun Béla városi lélekszám több mint a kétszeresére duzzad az évtized végére.)

Az új 13-as sz. postahivatal belső tere (Kisalföld, 1985. 11. 26 .)

Az ízlésesen kialakított postahivatal 6 kezelőhelyes, fiókbérlői igényeket is kielégíthet, külön csomagraktára és főpénztára van, valamint 4 nyilvános telefonkészülék működik. Korszerű szociális helyiségeket alakítottak ki, miként a szomszéd szárnyban is, a több mint 200 négyzetméter alapterületű hírlapelosztóban. Gyorsítja az újságkézbesítők munkáját, hogy a körzet napi- és hetilapjai egyenesen odaérkeznek, s elosztás után onnan indulnak az előfizetőkhöz a kihordók. (Ezzel megszűnik a Munkásőr (ma Kodály Zoltán) utcai hírlapelosztás, s ott ennek a helyével bővülhet majd a 4-es számú Postahivatal.)

Az új 13-as postahivatal és a hírlapelosztó (postamuzeum.hu)

De térjünk vissza a 13-as új postához, amely egy örvendetes újdonsággal is meglepi a Kun Béla városrész lakóit: a számukra érkező és otthon át nem vett küldeményekért ezentúl nem kell a 2-es (vasúti) hivatalba elmenniük, a küldeményeket a küldeményeket a Pogány Imre utcában kaphatják meg.

A nyitva-tartás is kedvezőnek mondható, hétfőtől csütörtökig 10-től 18 óráig, pénteken 10-től 19 óráig mindenféle felvevőhivatali tevékenységgel a lakosság rendelkezésére áll az intézmény.

Az új 13-as postahivatal (postamuzeum.hu)

A Győr Város Tanácsa által példaszerűen koordinált építkezés a GYŐRITERV szakembereinek fantáziáját dicséri, a megyei beruházási vállalat szervezésében a GYÁÉV dolgozói hozták tető alá. A két létesítmény összesen 7 millió forintjába került a postának.

Ezen a helyen 15 évig létezett a postahivatal. Szükségessé vált a bővítés, melyhez a tízemeletes ház földszintje már kevés volt. Az épület szomszédságában egy ABC áruház (később S-Market) működött. Az áruház bezárása után a posta tulajdonába került az épület, melyet a hivatal céljaira alakítottak át. 2000. október 1-én nyílt meg a kibővített Postahivatal.

Az áruház épülete, a későbbi postahivatal a ’90-es években
Az egykori áruház átalakítása postahivatallá. (Kép: Bedőcs Krisztián)

Köszönet Lendvai Ákosnak pár információért.

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját