A „Hitler Marine Jugend” győri látogatása 1939-ben


1939. augusztus 20-án a „Hitler Marine Jugend” (westfáliai Hitler-tengerészifjak) 60 hajóegységgel és 400 fővel érkezett Győrbe az Iparcsatornához.

Az eseményről részletesen beszámoltak a korabeli lapok is.

Az Esti újság, 1939. 08. 22-i száma így írt:

„A westfáliai Hitler-tengerészifjak hajóraja vasárnap délután két órakor Győrbe érkezett.
A város küldöttsége a német vendégek elé ment. A győri motorcsónakok és csónakok nagy tábora kíséretül csatlakozott a menethez. A kikötőül szolgáló iparcsatoma felett ívelő betonhídat diadalkapunak képezték ki.
A híd német és magyar zászlók tömegével volt feldíszítve.”

A Győri Nemzeti Hírlap, 1939. 08. 22-i tudósítása:

„Ritka látványosság volt a német tengerészifjak győri fogadtatása és a dunai felvonulás.

Nagy várakozás előzte meg a Hitler Jugend vasárnapi érkezését, de a nagy várakozást is felülmúlta az a pompás látvány, amely a nézők elé tárult.

Már a reggeli órákban megélénkült a Duna és a regatta házak telepei, ahol csónakok seregét diszitették, virágozták a nagy fogadtatásra. Német és magyar zászlók kerültek az evezős és motorcsónakokra és különösen a GyICSE-ben volt nagy forgalom, ahonnan a motorcsónakok indultak egymásután lefelé a szentiváni strand alá, a gyülekezőhelyre.

Fél 10 óra tájban az Iparcsatornáról a katonai rohamcsónakok is kifordultak a Dunára és irányt vettek Vének felé. .A rohamcsónakok is zászló és virágdíszben úsztak, bennük foglaltak helyet a katonai hatóságok képviselői és néhány vízi rendőr, akik a rendre ügyeltek a későbbiek folyamán.

Fél egy óra tájban futár jött motorcsónakkal és jelentette, hogy Véneken megtörtént a rövid üdvözlés és már jönnek felfelé a német vendégek.

Nagy részüket, egy hatalmas német gőzös, a Pöchlarn vontatja.

A Pöchlarn gőzös. (Fotó: Nagy József / fortepan_264346)
Nagy részüket, egy hatalmas német gőzös, a Pöchlarn vontatja (Fotó: Nagy József / fortepan_264345)

Feltűnt a távolban a Pöchlarn hatalmas, hófehér teste. Az izgalom szele futott végig a várakozók közt, majd a magas vízállásban egyre rohamosabban bontakozott ki a német gőzös, körülötte pedig 10-14 méteres miniatűr hadihajók cirkáltak. A gőzös mintegy ötven hatalmas evezős csónakot vontatott, olyanokat, mint az óceánjárók mentőcsónakjai.

Ezekben foglaltak helyet a német ifjak remek tengerészegyenruhában. Felfelé nehéz lett volna evezniük, ezért vontatta őket Vénektől kezdve Győrig a gőzös.

A vontatott, csónakok után újabb kis cirkálók, majd kis páncélos csatahajó törtetett felfelé.

Méteres hullámok forgatták fel a Duna vizét, alaposan próbára téve a győri motorosok és evezősök képességeit, miközben a pompás menet feljutott az Iparcsatornáig, ahol sokszázfőnyi tömeg lelkes éljenzéssel várta a német ifjakat. Az Iparcsatorna hidját is zászlók és virágok serege díszítette. A csónakokat elengedte a német gőzös és az ifjak erős csapásokkal vezették be hajóikat fegyelmezett, zárt sorokban az Iparcsatornára, katonai zeneszó mellett.

Kikötés után megtörtént az újabb fogadtatás. A honvédelmi miniszter képviseletében vitéz Hennyey Gusztáv tábornok, állomásparancsnok, azután Dávid József és Domanicky István alezredesek üdvözölték a vendégeket Győr város képviseletében pedig Koller Jenő helyettes polgármester beszélt. A magyar és német himnuszt játszotta a katonazenekar, Védenyi Lajos karmester vezényletével, mikor felvonták az árbocokra a két nemzet lobogóját, majd felvonulás következett a táborhelyre kiskuti parkba, ahol Győr városa ebéden vendégül látta a német ifjakat.

Felvonulás a táborhelyre (Fotó: Nagy József / fortepan_264338)
Felvonulás a táborhelyre (Fotó: Nagy József / fortepan_264337)

Közben a sátrakat is felütötték. Mintegy 40 köralaku, négy méter átmérőjű sátrat állítottak fel szinte percek alatt patkóalakban. Sátorverés alatt a zene pattogó indulókat játszott.

Közben a sátrakat is felütötték. (Fotó: Nagy József / fortepan_264336)


Ebéd után a csónakok és motorok felvonultak a Rába torkolatához majd a vendégek megtekintették Győr városát, több csoportban idegenvezetők kalauzolása mellett. Megtekintették az országszászlót is, ahol a Himnuszt hallgatták.

Hétfő reggel a német ifjak a kellemesen eltöltött vasárnap után hajóikba ültek és tovább folytatták útjukat Budapest felé.”

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 + tizenöt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját