A Szent Jobb Győrben, 1938. június 19.


A Szent Jobbot fejedelmi pompával fogadta és ünnepelte Győr város és a megye népe 1938. június 19-én.

Nagy ünnepe volt vasárnap Győrnek. Országjáró útján városunkba érkezett első szent királyunknak el nem porladó jobbkeze. Ünnepélyes fogadtatás után egész napon át zarándokolt a város és a vármegye lakossága a Szent Jobb elé és áldozott a szent király emlékének.
10 óra után néhány perccel érkezett meg a pályaudvarra a Szent Jobbot hozó aranyvonat.

Az Szent Jobbot hozó aranyvonat a győri állomáson

A pályaudvarról hatalmas közönség sorfala között vezetett a Szent Jobb útja a városház előtti térre. Katonazenekar, katonai díszszázad kísérte a Szent Jobbot a városháza elé, ahol díszes emelvényre helyezték.

A Városháza előtt

A fellobogózott, város utcáin és a városház előtti téren ezrekre menő tömeg állt. A városház erkélyén elhelyezett mikrofonon keresztül Németh János, az A. C. igazgatója irányította az ünnepségeket. Az utcákon felállított hangszórókból hallgatták az ünnepséget azok, akik a térről kiszorultak.

A Városháza előtt

A városház erkélyéről Polniczky Lipót főispán mondott felemelő beszédet a Szent Jobb üdvözlésére, majd a városház erkélyén elhelyezett díszes oltáron Breyer István dr megyéspüspök szentmisét mondott. Az egyházi zenét megafonon közvetítették a székesegyházból. Szentmise közben Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát mondott szentbeszédet. A szentmise után elindult a körmenet a Baross úton keresztül. A Szent Jobb előtt katonai diszszázad ment, utána a kispapok és a papság csoportja következett. A Szent Jobb kíséretében haladt Mészáros János érseki helynök, Breyer István dr megyéspüspök, Kelemen Krizosztom főapát, a kanonoki kar és a bencés küldöttség.

Menet a Baross úton az Árpád útnál

Az előkelőségek sorait a hivatali hatóságok díszmagyaros küldöttsége és a tiszti küldöttség nyitotta meg.

Menet a Baross úton az Árpád útnál
A Szent Jobb a Baross út 31. sz. előtt.

Ifjúsági egyesületek, társadalmi alakulatok küldöttségei, majd a hívők sokasága zárkózott a körmenethez, amely méltóságosan kísérte a Szent Jobbot a Baross úton, Kazinczy-utcán, Erzsébet- téren és a Káptalandombon keresztül a székesegyházba.

Méltóságosan kísérték a Szent Jobbot.
A menet a Kazinczy utcához közeledik
A menet a Kazinczy utcához közeledik
A menet bekanyarodik a Kazinczy utcába

Szöveg: A Dunántúli Hírlap, 1938. június 26-i tudósítása alapján.

A fotókat Thomann Lajos készítette.

Külön köszönet Thomann Ildikónak, hogy rendelkezésemre bocsátotta édesapja fotóit.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

  • Ilona Gulyos
    2020-06-20 at 07:35

    Üdvözlöm Kozma Endre kèrni szeretnèm ha lenne règi fotok a Dunakapu tèri piacrol több foto.Kèrem e-mail cimre sziveskedjèk küldeni köszönettel. Milyen cimre küldjek pènzt kèrem adja meg.Köszönettel Mrs.I.Gulyos

Szólj hozzá!

nyolc − 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját