Széchenyi tér 3. sz.


A ház első ismert tulajdonosa 1617-ben Szőcs Ferenc győri polgár. 1703-ban a Tarchy örökösöké, majd 1745-ben, egy évszázadra a Gerber család tulajdonába kerül. 1840 körül Molnár Jánosé, aki az akkor még egyemeletes házat Fruman Antallal klasszicizáló stílusban, kétemeletesre építtette át. 1876-ban Dóra Szilárd, 1904-ben özv. Fischer Károlyné a tulajdonos. A házat 1961 – 61-ben állították helyre Fátay Tamás tervei alapján. A ház klasszikusan tiszta homlokzatát négy pillér osztja meg, melyeket háromszögű oromzat foglal egybe.

A Széchenyi tér északi házsora egy 1913-ban postázott képeslapon

1905-ös címtárból: Győri Vasárnapi Újság. Társadalmi hetilap. Felelős szerkesztő és laptulajdonos: Sándor Géza. Szerkesztőség és kiadóhivatal : Széchenyi-tér 3. V. évfolyam. Megjelenik vasárnaponként. Ugyanitt Friedmann Sándor, „Hungária“ nyomda.

1963-ban Nagy Gyula felvételén (fortepan_50596)

 

1964-ben Id. Konok Tamás felvételén (fortepan_42931)

 

1970-ben kivilágítva (fortepan_30932 LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)

 

Az 1984-es felújítás után (Fotónegatívról szkennelve)

 

A ’80-as évek végén (Fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964 és Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”