Pápai pálosok háza vagy Bárány Szálló, Győr


Az egykori Pápai pálosok háza, később  Bárány Szálló, Győrött a Király (Alkotmány) utca 5. sz alatt található.

Az épület rövid története:

A ház helyén már 1617-ben Ivánczy János káptalani prépost sarokháza állt. 1703-ban már a pápai pálosok egyemeletes háza áll itt. Emeletén három szoba, egy konyha, egy kamra, a földszintjén egy szoba, egy konyha, egy bolt van. A háznak pincéje, kútja, 14 lóra való istállója és nagy udvara is van. Az 1757-es térkép szerint a ház még mindig a pápai pálosoké, de a ház formája nem egyezik a maival: homlokzata egyenes, nem törik meg. Az adófőkönyvekből kitűnik hogy 1787-ig vannak itt a pálosok. Az épületet valószínűleg ők alakították kétemeletesre. A ház szerkezete, a a homlokzat formája és elrendezése, a földszint boltozatai és talán a pincelejáró nyíláskerete ebből az átépítésből származhat. A XIX. században és a XX. század közepéig ebben a házban működött a Bárány szálló. A század végén homlokzatát eklektikussá alakították, majd 1905 – 06-ban újabb átalakításokat végeztek. Ekkor építették az udvarba az üvegtetejű, acélszerkezetű éttermet melyet csak az 1960-ban végzett tatarozáskor bontottak el a ház északi, a várfalnak támaszkodó szárnyával együtt.  1931-ben Greiner Lajos szállodás Szabó Sándor kőműves mesterrel a Lépcsőköz felőli oldalon mellékbejáratot nyittatott. Az épület szállodaként a ’40-es évek végéig működött, azóta lakóház.

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Szálloda a „Fehérbárány”-hoz (Vasárnapi Lapok, 1897. 1. évfolyam 13. szám)

A bejárat mellett a falon látszik az 1873-ban elhelyezett márványtábla: „Hajdan pálos zárda, mögötte a káptalandomb bástyafala látható. Itt folyt a Rába 1271-ig.”

A szálló hirdetése 1911-ből
A „Propszt”-ház és a Bárány szálló a ’20-as években (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM058_Gyor_Probst-haz)
A szálloda személyzete az épület előtt (fénykép Németh Vilmos gyűjteményéből)
A szálloda személyzete az étteremben (fénykép Németh Vilmos gyűjteményéből)
A ház északi, a várfalnak támaszkodó szárnya amit az 1960-as tatarozáskor elbontanak. (Kép: saját gyűjtés)
Az utcai homlokzat az ’50-es években (Kép: saját gyűjtés)

A további képek az 1984-es felméréskor készültek. Fotók: Persa András

A Király (Alkotmány) utcai homlokzat
A Király (Alkotmány) utcai kapu

A kapu mellett emléktábla melyet 1928-ban helyeztek el lecserélve az 1873-as táblát: „Hajdan a pápai pálosok megszálló háza. Itt folyt a Rába 1271-ig.”

Kapualj az udvar felől
Az udvari pincelejárat
Lépcsőház bejárat
A lépcsőház
Ajtó
Az egyik lakás bejárata
Az udvar
Az udvar déli és keleti homlokzat
Az udvar déli és nyugati homlokzat
Az udvar keleti homlokzat
Az udvar nyugati homlokzat

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Pércsy Kornél
    2020-03-31 at 20:21

    „Az egyik lakás bejárata” – Ebben a lakásban laktam gyerekkoromban.

Szólj hozzá!

1 − egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját