Kazinczy utca 10-12. sz. az egykori “KORONA” vendégfogadó


Az egykori Szent Fülöp, később Korona, ma Sarló köz sarkán álló ház helyén 1617-ben három ház állott. Szabó Mihály és Szappanfőző Márton polgároké és Pál György hajdúé. 1703-ban már emeletes házak állnak a helyükön. Tulajdonosaik Keszthelyi János és Bősze Mihály. A Keszthelyi féle ház 1793-ban cserél gazdát. Redl Frigyes 6000 rénes forintot és 50 császári aranyat fizet érte. A XIX. században a házakban rendezik be a “KORONA” vendégfogadót és szállót. A két XVIII. századi épületet oromzatos, klasszicizáló homlokzatú. A saroképület második emelete voltaképpen álemelet, ablaka párkányának két végében szembenéző szfinxekkel ezért Szfinxes háznak is nevezik.

A Kazinczy utca 10-12. sz. házak 1960 körül (Kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)

 

A Kazinczy utca 10. a ’80-as években (Kép: Saját, fotónegatívról szkennelve)

 

A Kazinczy utca 12. a ’80-as években (Kép: Saját, fotónegatívról szkennelve)

 

Kazinczy utca 12. a ’80-as években (Kép: Saját, fotónegatívról szkennelve)

 

Szfinxek az oromzaton (Fotó: Tolnai Gáborné)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964 és Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”