Az első győri benzinkút


1926. májusában nyílt meg Győrött az első utcai benzinkút a Vilmos császár (ma Szent István) úton, a Fehér hajó szállodával szemben.

A Star garázsnak volt saját tankoszlopa zárt udvarában, de nem sokkal a megnyitása után benzinkút telepítéséhez is kértek és kaptak engedély a városban, aminek a helyét a Royal szálló (ma Rába Hotel) melletti Fehér Hajó szállodával szemközti oldalon határozták meg. A megvalósítást a többek között a KMAC tervei mellett mégis a Magyar Fantó Művek Rt. nyerte meg, aki nem csak a helyiek igényeire épített, de a környéken is igen ritka üzemanyag töltőállomás hálózatot kívánta gazdagítani. (Takács János)

A Dunántúli Hírlap, 1926. május 23-i száma így írt:

„Utcai benzinkút

Érdekes és a modern technika vívmányainak megfelelő benzinkút nyílt meg a Fehérhajó szállodával szembeni Bisinger-park szélén. Ez a töltőállomás már azért is jó helyen van, mert ezen az útvonalonIon közlekednek a Budapest és Bécs közötti autók és kényelmesen pótolhatják az elfogyasztott benzint.

Személygépkocsik és autóbuszok a Szent István (Vilmos császár) úton, 1938 (Kép: fortepan_18429 / GYŐR VÁROS LEVÉLTÁRA

A győrieknek és környékbelieknek pedig ezentúl nem kell ezt a veszedelmes robbanó anyagot otthon tartaniok, mert mindenkor fedezhetik legkisebb szükségletüket is, kocsijokba töltve. A töltöszerkezetben elhelyezett óra pontosan mutatja a leeresztett benzin mennyiségét és így a tévedés ki van zárva. Ezt a kellemes hírt úgy az autó-, mint pedig a motorbiciklitulajdonosok szíves figyelmébe ajánljuk. „

A Szent István út forgalma a ’30-as évek végén.
A Magyar Fantó Művek Rt. benzínkútja (Nagy István gyűjteményéből)
Látkép a Városháza tornyából. Jobb szélen jól látszik a benzinkút.

Ezt a benzínkutat 1960-ig, a Mártírok úti benzinkút átadásáig használták.

A benzinkút 1957-ben (Kép: fortepan_176555)
A benzinkút hűlt helye 1960-ban.
Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

 • Prátser András
  2020-02-15 at 05:02

  Tisztelt Szerrkesztőség! Nemrég az Önök Facebook oldalán az egyik ismerősömnél megláttam szeretett iskolám, a Rejtő Sándor Fonó- és Szövőipari Technikum főlépcsőjének fordulójában lévő, Párkányi J. Károly igazgató úr által festett pannóról készült fényképet. Miután én egy életre száműztem ismerőseim közül cukorsüveg úr kreálmányát, a gugliban próbáltam a kép nyomára bukkanni, sikertelenül. Kérem Önöket, hogy tegyék lehetővé a kép megtekintését, esetleg letöltését. A Facebook ellenségeinek nevében: Prátser András

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2020-02-17 at 10:06

   Tisztelt Prátser Úr!
   A Régi Győr facabook oldalán megtekinthető és letölthető a kép.
   Üdv.

Szólj hozzá!

2 + 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját