A Mártírok úti benzinkút és Motor Presszó


1960. május 31-én, Győrött a Mártírok útján megnyílt az ország akkori legnagyobb benzinkútja.

„Megnyílt Győrött az ország legnagyobb, legkorszerűbb benzinkútja” adta hírül a Kisalföld napilap 1960. június 1-i száma.

Az új benzinkút átadása (Autó – Motor, 1961. 03. 01.)

A kutat Szekér Gyula nehézipari miniszterhelyettes adta át a rendeltetésének. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a Győrön átmenő óriási gépkocsiforgalom tette szükségessé a benzinkút megépítését. A kút öt és fél millió forintba került. Szuper és normálbenzint, valamint gázolajat és keveréket kaphatnak itt a gépkocsivezetők és motorosok. A kútnak százezer literes üzemanyag-készlete van. Üzemanyagot éjjel-nappal készpénz és jegy ellenében bármilyen mennyiségben kiszolgál. Víz és sűrített levegő is a gépjárművezetők rendelkezésére áll.

Egy hónappal az átadás után (kép: Magyar Rendőr)
A benzinkút látképe, 1964. (fotó: Kulcsár László)
A ’60-as években
A ’70-es években (kép: Nagy Péter)
A ’80-as évek végén

Az autósok és motorosok kényelmét egy teraszos eszpresszó is szolgálja a benzinkútnál, mely a Vörös Csillag szálló kezelésében működik. Falait eredeti mészkőtéglából rakták ki.

A Motor presszó belső része
A Motor presszó belső része (képeslap)
A Motor presszó belső része (kép: Vörös Csillag szálló prospektus)

Szöveg: A Kisalföld napilap 1960. június 1-i tudósítása alapján.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját