A Mártírok úti benzinkút és Motor Presszó


1960. május 31-én, Győrött a Mártírok útján megnyílt az ország legnagyobb benzinkútja.

“Megnyílt Győrött az ország legnagyobb, legkorszerűbb benzinkútja” adta hírül a Kisalföld napilap 1960. június 1-i száma.

A kutat Szekér Gyula nehézipari miniszterhelyettes adta át a rendeltetésének. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a Győrön átmenő óriási gépkocsiforgalom tette szükségessé a benzinkút megépítését. A kút öt és fél millió forintba került. Szuper és normálbenzint, valamint gázolajat és keveréket kaphatnak itt a gépkocsivezetők és motorosok. A kútnak százezer literes üzemanyag-készlete van. Üzemanyagot éjjel-nappal készpénz és jegy ellenében bármilyen mennyiségben kiszolgál. Víz és sűrített levegő is a gépjárművezetők rendelkezésére áll.

Egy hónappal az átadás után (kép: Magyar Rendőr)

 

A benzinkút látképe, 1964. (fotó: Kulcsár László)

 

A ’60-as években

 

A ’70-es években (kép: Nagy Péter)

 

A ’80-as évek végén

Az autósok és motorosok kényelmét egy teraszos eszpresszó is szolgálja a benzinkútnál, mely a Vörös Csillag szálló kezelésében működik. Falait eredeti mészkőtéglából rakták ki.

A Motor presszó belső része

 

A Motor presszó belső része (képeslap)

 

A Motor presszó belső része (kép: Vörös Csillag szálló prospektus)

Szöveg: A Kisalföld napilap 1960. június 1-i tudósítása alapján.

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”