A Mónus Illés úti óvoda


1975. szeptember 15-én nyílt meg Győrött, a Mónus Illés utca 39. szám alatt a 200 személyes óvoda. Ma a Kovács Margit Óvoda Mónus Illés Utcai Tagóvodája.

1973-ban a Győri Tervező Vállalatnál készültek el az óvoda tervei, majd 1974-ben megkezdődött az építkezés.

A 200 fős óvoda terve (A Győr megyei óvoda-tervcsalád / Magyar Építőművészet 1980/1. p. 46-48.)
*

A Kisalföld napilap, 1975. szeptember 16-i száma így írt:

„Az első reggeli

Hétfőn reggel lett igazán óvoda a Mónus Illés Illés úti óvoda, akkor lett gyerekzsivajos. A csoportok kíváncsian járták végig a kétszintes épületet, ismerkedtek, mit hol találnak, aztán leültek az apró asztalokhoz az első reggelihez.

– Huszonhárom éve vagyok óvónő – mondta Zugmann Ernőné, az új óvoda vezetője – de még soha nem dolgoztam olyan óvodában, ami annak is épült. S ez gyönyörű, korszerű.

A 200 személyes óvodában az első napon 188-an jelentek meg a felvett gyerekek közül, nyolc csoportra osztották őket, s összesen 16 óvónő vigyáz rájuk. Kilenc főnyi technikai személyzet látja el a gyerekeket, akik hamar megbarátkoztak a környezettel.”

„Az első reggeli” (Kisalföld, 1975. 09. 16.)

„Az óvoda dolgozói már augusztus 15-től itt vannak, az egy hónap alatt elkészítették az ismertető ábrácskákat, berendezték a helyiségeket, úgy, hogy az első napon a gyerekek már mindent megkaptak.

– Egyik reggel egy nagy filodendront találtunk a bejárat előtt – mondja a vezetőnő – , sokan segítettek a lakályossá tételben, s nemcsak a szülők, hanem a környéken lakó ‘idegenek’ is. 

Az első napon már a játékok is használatba kerültek: csoportonként 5000 forintért vásároltak – indulásként – különböző játékszereket.”

A Mónus Illés úti óvoda 1980 körül

Az óvoda megnyitásakor kezdő óvónők. (Szörényi Miklós után)

Felső sor: Kozma Imréné, Éger Tünde, Horváth Jánosné.

Középső sor: Kelemen Katalin, Szörényi Miklósné, Kenyeres Lászlóné, Zugmann Ernőné (óvodavezető), Kecsedi Istvánné, Hidasiné Méry.

Alsó sor: Tóth Jánosné, Auer Hugóné, Oross Beáta, Gallow Beatrix, Szücs Márta, Fódi Éva.

Hiányoznak: Jakus Györgyné, Encsi Balázsné, Németh Zsuzsanna, Balázsné Ráporty Anikó.

Az óvoda megnyitásakor ott kezdő óvónők nagy része. (Kép: Szörényi Miklós)
A Mónus Illés úti óvoda a ’80-as évek végén
Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 − 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját