Ajándékbolt a Baross úton


1954. februárjában nyílt meg a Győr-Sopronmegyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat 2. számú Ajándékboltja a Baross út 30. sz. alatt.

Tükör került a kirakatba, zöld selyemanyag képezte a hátteret. A járókelők kíváncsian nézegették a feldíszített, de egyelőre még üres kirakatot. Vajon milyen bolttal szépül újra a város? — találgatták.
Néhány nap múlva már megtudták a kíváncsiak, milyen bolt is létesült a Baross (akkori nevén Lenin) út 30. szám alatt, a Gyöngyvirág cukrászda mellett.
Bizsu és ajándékbolt — hirdette a tábla. Még néhány nap és már kint is voltak a kirakatban a tűzarany brossok, elefántcsontfaragások, fülbevalók, gyöngysorok és sok-sok más apró ékesség, ami széppé teszi a nők öltözékét.

A Bizsu és ajándékbolt a Baross út 30. sz. alatt 1959-ben (Kép: “Győri Kiskereskedelmi Vállalat” fotóalbuma)

„Van ezeken kívül azonban más cikk is a boltban. Illatszerek, szappanok foglalják el a bolt egyik részét, a másikon pedig az ékszerek mellett sok szép ajándéktárgy is van: cigarettatárcák, dohányosdobozok. Nem csoda tehát, ha a bolt kirakata előtt mindig igen sok a néző, — természetesen nők — és kevés van bizony közülük, aki ellent tud állni a csábításnak és tovább tud menni a kirakat előtt. Segítenek asszonyaink, leányaink széppé varázsolásában a Csehszlovák Köztársaság dolgozói is. Nagyon sok szép áru jön Csehszlovákiából hozzánk, főképpen a csiszolt üvegékszerből, amiben világhírű a csehszlovák ipar.

A Győri Kiskereskedelmi Vállalat azzal a céllal létesítette ezt a boltot, hogy a győri dolgozó nőknek dús választék álljon rendelkezésükre a legdivatosabb, legszebb ékszerekből. Eddig ilyen holmit csak az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalatnál és néhány itlatszerbotban lehetett kapni. Ezeknek a boltoknak a tehermentesítését is jeleníti az ékszer és ajándék szakbolt létesítése. A cél mindig az évad szükségleteinek megfelelően ellátni áruval a boltot, hogy a téli, a tavaszi, a nyári, az őszi ruhákhoz, kosztümökhöz mindig a legdivatosabb dísztárgyakat vásárolhassa meg a győri dolgozó nő. Pestről hozzák a bolt minden darabját, gondosan kiválogatva. Már most — bár a tél még itt van a nyakunkon — gondoskodik a bolt vezetősége arról, hogy szép tavaszi és nyári ékszerek legyenek majd a boltban.

Nemsokára felváltják a tekagyöngyöket, a tűzarany klipszeket, brossokat a kirakatban és a boltban is a színes kőgyöngyök, virágklipszek, tarka gyöngybő készült füzérek, amik a nyári ruhának lesznek üde, szép kiegészítői.

A Bizsu és ajándékbolt eladótere a Baross út 30. sz. alatt 1959-ben (Kép: “Győri Kiskereskedelmi Vállalat” fotóalbuma)

Bent a boltban Csesznák Jánosné foglalkozik a vevőkkel.
Nemcsak arra törekszik, hogy egyszerűen eladja az árut, hanem segít is a vevőnek kiválasztani a számára legjobban megfelelőt. Azt szeretné, ha nemcsak egyszer térne be hozzá a vásárló, hanem rendszeresen. Mindig tud olyan apróságot mutatni, amit mintha éppen annak készítettek volna, akinek mutatja.

Ellentmondásnak látszik, de a luxuscikk ma már nem luxus. Pedig ez így van. A dolgozó nő számára készülnek ezek a cikkek, a dolgozó nő képes is megvásárolni. Képes rá, hogy ízléses, divatos öltözékét kiegészítse divatos ékszerekkel. Hozzátartozik ez is az életszínvonal emelkedéséhez, ami azt is jelenti, hogy a dolgozó nő munkájában, szórakozásában
egyaránt mindig csinos, divatos legyen
.

A Bizsu és ajándékbolt a Baross út 30. sz. alatt 1967-ben (Kép: fortepan_196230 / Zofia Rydet)

Minden nő tudja, hogy a ruhát, — bármilyen szép, jólszabott, jó anyagból készült legyen is az, — mindig előnyösen egészíti ki egy szép gyöngy, bross, vagy az öltözködésnek más, látszólag jelentéktelen darabja, ami hozzájárul ahhoz, hogy a nő valóban jólöltözött legyen. Ehhez segíti hozzá a Lenin-úti bijou és ajándékbolt a győri dolgozó nőket.” (Győr Sopronmegyei Hírlap, 1954. 02. 24.)

1958-ban kínai árukkal bővült a bolt kínálata.

Kínai áru Győrben (Kisalföld, 1958. 04. 19)
Az ajándékbolt és a Gyöngyvirág cukrászda 1982-ben (Fotó: Les Ondy)
Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

6 + tizenegy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját