A győri múzeumpatika


1972. február 1-én nyílt meg Győrött a Széchenyi tér 9. sz. alatt a Széchényi Múzeumpatika, mely egyetlen olyan múzeuma az országnak, mely egyben működő gyógyszertár is.

A patika rövid története:

” Az 1620-as években Dallos Miklós püspök, majd Draskovics György győri püspökök telekvásárlásai révén a főtér déli oldalára letelepülhettek a jezsuiták. Ők 1654-ben gyógyszertárat is létrehoztak kolostorukban Megváltó néven. A levéltári dokumentumok szerint ennek első jezsuita gyógyszerésze 1655-től Andreas Pfeuffert volt. Széchényi György kalocsai érsek és győri püspöknek köszönhetően 1667-ben készült el az új rendi kolostor, ennek „szeglet teremeiben” elhelyezett patikájukat a jezsuiták az 1691-es alapítólevél tanúsága szerint nyilvánossá tették. Az addig csak a folyosóról megközelíthető helyiségre az utca felé is kaput nyitottak.

A Fő (Széchenyi) tér 1860 körül (Németh Vilmos gyűjteményéből)

A rend feloszlatása, azaz 1773 után Joannes Tumler volt jezsuita vette meg a Megváltó patikát, amely az 1770-es években átköltözött a tér túloldalára, a Mányoki-házba (Rákóczi Ferenc u. 2.). 1861-ben egy rövid időre az Apátúr házba (Széchenyi tér 5.), majd a Széchenyi tér 12. szám alatt működött.

A Megváltó gyógyszertár a Széchenyi tér 12. sz. alatt 1948-ban (Fotó: id. Konok Tamás /fortepan-43031)

Az 1860-as évektől vaskereskedés működött az egykori gyógyszertár helyén.

Vas – Edénybolt barokk környezetben az 1950-es években. (Kép: Rómer Flóris Múzeum)
Vas és Edényáru üzlet 1968-ban (Fotó: Horst Kindler)

1970-ben bezárták a vaskereskedést, és Győr város alapításának 700 éves jubileumára visszakerült az eredeti helyére és múzeummá alakították a patikát, melyet 1972. február 1-én adtak át rendeltetésének.

A Kisalföld napilap, 1972. február 2-i száma így írt:

„Megnyitották a Széchényi-patikát

Tegnap délelőtt Dr. Antal József, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója adta át a Győr – Sopron megyei Tanács Gyógyszertári Központjának és a város lakóinak Győrött a Széchenyi téren berendezett Széchényi-patikát.

A patika átadása (Kisalfold, 1972. 02. 02.)

Az ünnepélyes alkalomból Józsa Alajos, a gyógyszertári központ igazgatója és nyolc munkatársa Than Károly emlékérmet kapott a műemlék létrehozásában kifejtett tevékenységéért.

A patika eladótere (Kép: Győr 1970-1972)

A Széchényi-patika tegnaptól már a közönséget szolgálja, mint működő gyógyszertár is. Két helyiségben az orvosságra várakozók megtekinthetik az értékes emlékeket bemutató gyógyszer- és orvostörténeti kiállítást.”

A Széchényi múzeumpatika 1985-ben
A győri Széchenyi patika (Lobogó 1979-02-22)

A patikamúzeum cégére Péri József alkotása.

A patika cégére (Kép: Győr 1970-1972)

Felhasznált irodalom:

Győri Szalon – https://www.gyoriszalon.hu/news/7001/61/

Kisalföld, 1972. 02. 02-i száma

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhét − 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját