Kávéház a Deák Ferenc utcában


Valamivel több mint kilenc évig, 1896. decemberétől 1906. január közepéig működött kávéház a Deák Ferenc utca 5. sz. alatt.

A rövid ideig működő kávéház négyszer cserélt gazdát és háromszor nevet.

Az első üzemeltető Neumann Ármin 1896. december 13-án nyitotta meg az „Otthon-káváházat” Stach György újonnan épült, Deák Ferenc utca 5. sz. alatti házában, a Lelóczky cukrászda szomszédságában.

Az Otthon kávéház megnyitása (Győri Hírlap, 1896.12.12.)

Alig telik el kettő év; új tulajdonos, új név.

Központi kávéház az új neve a Deák Ferencz-utczai volt Otthon kávéháznak. Tulajdonosa Stach György azt teljesen újonnan és modern kényelemmel rendezte be és ma vasárnap nyitja meg a közönség számára.” (Győri Hírlap, 1898.09.18.)

1904. december. Újabb tulajdonos és névváltás.

1904. december 10-én Hörömpő Ferenc kávés nyitja meg „Petőfi-kávéház” néven a vendéglátó egységet.

Keretes hírdetés a Petőfi kávéház megnyitásáról. (Dunántúli Hírlap, 1904.12.16.)

A Deák Ferenc utca a Petőfi kávéházzal egy 1905-ös képeslapon

Hörömpő uram három hónapig vitte az üzletet, majd eltűnt.

Hörömpö Ferenc a Petőfi kávéház tálajdonosa, aki a napokban eltűnt, ma visszatért Győrré. De már későn; mert felesége időközben útra kelt, magával vivén minden pénzt és értékes tárgyat.” (Dunántúli Hírlap, 1905.02.07.)

1905. február 9-én már Marosfy Dezső hírdeti a kávéház megnyitását.

Marosfy Petőfi kávéháza (Dunántúli Hírlap, 1905.02.09.)

Neki sem volt szerencséje a kávéházzal. 1906. januárjában még üzemelt, májusban már bukott kávésként írnak róla.

Bukott kávés.
A Petőfi-kávéház zárva van. Marosfy az olcsón szerzett pezsgő dacára nem tarthatta magát. Nem is siratja senki más, mint talán a háztulajdonos, ki helyesen cselekednék, ha a szép helyiséget lakásokká változtattatná át. Van Győrött kávéház elég, holott szép lakásban még mindig, szűkölködünk.”
(Győri friss újság, 1906.05.12.)

Mégsem lettek lakások a kávéház helyén. 1906. szeptemberében Lóth József (Győr­, 1884. február 4. – Győr, 1960. április 30.) győri festőművész önálló tárlata nyílt meg az egykori kávéházban.

1907. augusztusában Tandlich Lipót nyitott bútorraktárt a Deák Ferenc utca 5. sz. alatt.

Tandlich Lipót bútorraktára a Deák Ferenc utcában (Képeslap 1908)

Korabeli újságcikkek a DRKPMK digitális gyűjteményéből.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három + négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját