Az Apostol étterem


1986. február 19-én nyílt meg az Apostol étterem a Széchenyi tér 3. szám alatt.

„A győri Széchenyi tér tömbrekonstrukciója befejezéséhez közeledik, nem ­csak az ország, hanem Közép -Európa egyik legszebb tere lesz.

A Széchenyi tér 3. sz. ház a helyreállítás után. A bal oldali részen nyílik majd az Apostol étterem.

A Győr-Sopron Megyei Élelmiszer-kereskedelmi Vállalat Apostol étterme ugyancsak a tér dísze lesz, külön cégért terveztetnek részére. Nagy Szabolcs belsőépítész már elkészítette az Apostol terveit, a kivitelezést pedig egy gazdasági munkaközösség végzi.
A 102 négyzetméter alapterületű, bolthajtásos étteremben kettő, négy és hat személyes boxokban egyszerre 50 személyt tudnak kényelmesen kiszolgálni.
Az ételpultnál is lesz négy bárszék. A falakat a mennyezetig fa és textíliákból készült burkolat fedi. A legfőbb törekvésük (gondolva a Győrbe érkező diákokra és autós turistákra), minél több féle üdítőitalt áruljanak, ezért a legkorszerűbb Cornélius üdítőitalautomatát működtetik majd. Palackozott borokból, több féle sörből választhatnak még a vendégek. Nagy gondot kívánnak arra fordítani, hogy finom kávé és tea várja az Apostolban a vendégeket.

A Széchenyi tér 3. és 4. sz. házak 1988-ban.

Naponta változó, kézzel írott étlapot tesznek a vendég elé, amelyen nyáron mindig szerepel a hideg meggyleves, kelvirág és gyümölcspuding, valamint többféle pizza. Állandóan ajánlják a vendégnek a borjú-, valamint vadhúsból készült, azonkívül a népszerű kisalföldi tájjellegű ételeket. Már beszerezték a salátás gondolát, amelyen nyolcféle salátát kínálnak, de a vendég kívánságának megfelelően is készítenek el salátafélét.” (Kisalföld, 1985. 10. 03.)

Hírdetés a Kisalföld, 1986. 02. 17-i számából.
Az Apostol étterem 1988-ban. (Kép: MKVM, leltári szám/regisztrációs szám: VF_36057)

„Új cégér a belvárosban

Nemcsak Győr, hanem Közép-Európa egyik legszebb tere a Széchenyi tér, amely a város műemléknegyedének központja. A hármas számú ház alapjai már a XVI. században álltak, majd az 1800-as évek közepén a klasszicizmus egyik kiváló mestere, Fruhmann Antal építette át a házat. Ebben a gyönyörűen felújított épületben nyitotta meg tegnap délben a Győri Élelmiszerkereskedelmi Vállalat az Apostol éttermet. A hatvan négyzetméter alapterületű, boxokkal tarkított hangulatos kis étteremben egyszerre 47 személyt tudnak kiszolgálni. Az étterem slágerei feltehetően a Nyári Ferencné mesterszakács által készített olasz ételek, valamint a csapolt sör és — tekintettel a téren kialakított autóparkolóra —állandóan kapható tízféle üdítőital.” (Kisalföld, 1986. 02. 19.)

A Széchenyi tér északi házsora 1990 körül.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

13 − 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját