Kazinczy utca 4. sz.


A Kazinczy utca 4. számú ház zárt udvaros, kétemeletes, hátsó homlokzatával a Sarló közre néz. A ház a  XVII. század első éveiben Mátéssy György tinini püspök és győri kanonoké, aki 1610 végén kelt végrendeletében egy másik házával együtt 900 forintnyi adóssága fejében Náprághy Demeter győri püspökre hagyta. 1617-ben Farkas kanonok a ház tulajdonosa. 1703-ban a már emeletes ház néhai Berdóczy Mátyás özvegyének, Poprády Annának tulajdona, akik a Knipper családnak adták el. A XIX. században a Dorner család tulajdona. A Sarló közre néző hátsó rész a XV.-XVI. század fordulóján épült. A Kazinczy utcai homlokzatot XVIII. századi tulajdonosai építették. Három konzolon nyugvó, kihajló ívű kapuja felett két emeletre magasodó zárt erkély van. A házat 1934-ben Hlatky Schlichter Lajos építész tervei szerint restaurálták.

A Kazinczy utca a ’20-as években Glück József fotóján (A DRKPMK helyismereti gyűjteményéből / NM047_Gyor_Kazinczy_utca)

 

A Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola 1939-40. évi szünidei felvételei, győri műemlékek kiadványból

 

Kazinczy utca 4. sz. 1960 körül már kirakatportálok nélkül

 

A Kazinczy Ferenc utca déli házsora a ’80-as években.

Felhasznált irodalom és képek: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964 és Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959 és a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből / NM047_Gyor_Kazinczy_utca

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Gabor M. Gabor Molnar
    2017-05-21 at 17:42

    Köszönöm, ma is tanultam valamit.

  • György Fülöp
    2017-05-21 at 23:45

    Napjainkban ,egy cigágány bűnőzőnek Csintónak volt a lakása akinek az önkormányzat , kiutalta!Aki segitett egy volt Bedrcsényis tanár,aki most ott dolgozik!Szégyen!!

Szólj hozzá!

egy × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját