A Vaskakas Taverna


1971. augusztus 20-án nyílt meg a győri Vaskakas Taverna a Bécsi kapu (Köztársaság) téren.

Már 1935-ben felmerült egy Bástya söröző létesítése az egykori kazamatákban. 
Valló István így írt erről 1935-ben: „A
régi győri várból alig maradt meg valami. A mai püspökvár, a régi Kastély-bástya és a hozzácsatlakozó Sforz(i)a fél-bástya, szerencsére még épségben megmaradtak mint a régi várnak legrégibb építményei, hűen őrzik a történelmi idők emlékeit. …  született meg a vármúzeum terve, mély e bástya és várrészleteknek felhasználásával, azoknak megfelelő berendezésével és felszerelésével tanulságos gyűjteményét kívánja adni a győri vár történeti emlékeinek.  A vármúzeum mellett további hangulatos kazamata helyiségeknek felhasználása, azok restaurálása és stílusos berendezése pedig lehetővé teszi egy bástya-sörözőnek a létesítését. E tervbevett két létesítmény, a vármúzeum és a bástya-söröző, nemcsak nevezetes történelmi emléket állítana vissza a közönség ismeretébe és megbecsülésébe, hanem legjobb meggyőződésem szerint olyan idegenforgalmi nevezetességgel és látványossággal gazdagítaná városunkat, amelyért a látogatók szívesen keresnék fel Győrt s az átutazók az alkalmat, hogy ezek megtekintéséért pár órát Győrött töltsenek. „

A Lakatos Kálmán által tervezett Bástya-söröző tervei:

A Bástya-söröző terve

A söröző távlati képe

A söröző belseje

„A Sforz(i)a bástya előtti tér ma az Elite-mozgó épületével van beépítve, az udvar végében a várfalak, igaz, hogy elépítve, de megvannak. Ugyanitt az udvarra néző falak is többé-kevésbé épek, csak a falhoz ragasztott építmények takarják és éktelenítik el.”

Az Elite mozgó és a falak elé épített házak a ’20-as években (Fotó: Glück József / DRKPMK helyismereti gyűjteménye )

Az Erzsébet-tér felől hozzáépített keskeny homlokzatrésznek lebontásával napvilágra kerülnek az eredeti bástyafalak, amelyeknek három hatalmas félkör íve stílusos homlokzatot alkot.”

A keskeny homlokzatrész lebontásával napvilágra kerültek az eredeti bástyafalak (Képeslap, postabélyegzés 1939)

A Bástya-söröző terve csak terv maradt. A ’30-as években asztalos műhely, a ’40-es évek végén az Üvegező Nemzeti Vállalat működött a jobboldali kazamatában. A középső nyílásban Stanitz Ferenc vendéglője működött.

Stanitz Ferenc vendéglője 1949-ben

Az Üvegező N.V.

1954-ben a mozi épületének elbontásakor a bal oldali ívet befalazták, majd 1958. április 06-án, a Győri Napok keretében Bástya-múzeum nyílt a falak között:

A Bástya-múzeum bejárata

A kazamaták bejárata 1969-ben

1970-ben Lőrincz József Ybl-díjas építész tervei alapján nekiláttak a vendéglátóhely kialakításának.

A Kisalföld napilap 1971. július 07-i száma így írt: „Győrött a Nyugat-magyarországi Üzemi Vendéglátó Vállalat építteti a Vaskakas borozót. Györgydeák János, a vállalat szervezési és technikai csoportjának vezetője az új győri vendéglátóhelyről a következőket mondta: – A győri vár Káptalandomb alatti részét felújították. Oda került az a muzeális értékű római kori kőanyag, amely régebben az úgynevezett kőtárban volt látható. A volt kőtár mintegy 500 négyzetméter nagyságú helyiségét kapta meg vállalatunk, és ott épül a Vaskakas borozó és étterem. Bejárata a Köztársaság térről nyílik. A boltíves előcsarnokból a ruhatáron keresztül jut el a vendég az étterembe, amely téglapillérekkel és boltozatokkal elválasztott összefüggő teremsor. Az étteremhez csatlakoznak a mellékhelyiségek és a konyha. A raktárakat a Köztársaság tér 4. számú házon keresztül közelíthetjük meg. Az étteremből pár lépcsőn jutunk fel a díszcserjékkel beültetett tetőteraszra, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Rábára és Közép-Európa egyik legszebb terére, a Köztársaság térre.

A taverna tetőterasza

Győrött eddig még nem volt ilyen tetőteraszos étterem ( de volt, a Korzó, a Baross úton, a szerk. ). A bejárati előcsarnok, az étterem oldalfalai és a boltíves mennyezet eredeti nyers állapotban maradnak meg. A padozat teljes terjedelmében ruskicai fehér márványból, a lépcsők pedig tardosi vörös márványból készülnek. A bejárati ajtók és ablakok anyaga tölgyfa. Egyszerre 300 személy foglalhat majd helyet a hangulatos, szép, de II. osztályú árakon üzemelő Vaskakas borozóban. Az étkészleteket és a tetőterasz ülőhelyeit a Zsolnai Majolikagyár készíti. A bútorokat Keszthelyen, a Balaton-vidéki Állami Erdőgazdaság faipari üzeme gyártja, a bronz és vörösréz díszítéseket pedig a pannonhalmi termelőszövetkezet.” Imre Béla

Az átadás után készült fotók a belső részről:

Egy „eltérítő” útmutató tábla, mely pont ellenkező irányba mutat a Radó-szigeten 1981-ben:

Egy „eltérítő” útmutató tábla 1981-ben

Az étterem belső része 1981 (reklámkiadvány)

A vaskakas Taverna egyik terme 1987

A taverna tér felőli terasza 1989 (Fotó: Hadas János)

Végül álljon itt a „stáblista”.

A Győriterv kiadvány a Vaskakas Taverna építéséről

Felhasznált irodalom:

Valló István szerk.: Győri Szemle 6. évfolyam, 1935. A győri vármúzeum terve. Valló István

A Győri Tervező Vállalat kiadványa a Vaskakas Tavernáról, 1970

Kisalföld napilap, 1971. július 07 / Imre Béla cikke

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések