A Baross úti “KORZÓ” étterem


A Baross út 35. szám alatt nyílt meg 1950 körül a Korzó étterem.

1944. július 2-án bombatalálat érte a Magyar Bank és Kereskedelmi Részvénytársaság , Győr, Baross út 35. szám alatti házban működő fiókját. Az épület szinte teljesen megsemmisült, 6 család, 20 fő vált hajléktalanná. Az épületben 2 millió pengő kár keletkezett.

A bombatalálatot kapott ház az Árpád út felől (kép: dka.mnm.hu / TF_84_122_Nr001)

 

A bombatalálatot kapott ház a Baross út felől (kép: dka.mnm.hu / TF_89_123me1_Nr001)

 

A bombatalálatot kapott ház az Árpád út felől (kép: dka.mnm.hu / TF_89_104_Nr001)

1950 körül a ház földszinti részét helyreállították és éttermet nyitottak benne.

A Korzó étterem 1955 körül

A Baross úti homlokzat

 

Az Árpád úti homlokzat

 

Az Árpád úti homlokzat

1956. 06. 06-án így írt a Győr-Sopronmegyei Hírlap:

Ma nyílik meg a KORZÓ étterem tetőterasza

Győrött, a Lenin úti Korzó Étterem tetőteraszát ma, szerdán öt órakor nyitják meg ünnepélyesen. Az új szórakozóhellyel a Győri Vendéglátó Vállalat szeretné megnyerni a közönség tetszését. Sok gondot fordítottak arra, hogy a tetőterasz és a vele együtt megnyíló kerthelyiség szép, ízléses legyen. A tetőteraszon 160 hely van. A tetőteraszon a Kék Duna espressóból már jól ismert Kaiser-trió játszik .

A Kaiser együttes 1965-ben (Kisalföld, 1965. 01. 17.)

Feketét, fagylaltot, rövid italokat szolgálnak fel, a kerthelyiségben minden étel és ital kapható. A Vendéglátó Vállalat ötvenezer forintot adott arra, hogy a kerthelyiséggel és tetőterasszal nagyobb szórakozási lehetőséget teremtsenek a győri lakosoknak. Bizonyára megtetszik majd és kedvelt lesz az új szórakozóhely.”

A tetőterasz 1956. július 26-án. (kép: europhoto)

A Győr-Sopronmegyei Hírlap cikke a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből származik.

 

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”