A Pozsonyi söröző


Győr-Adyváros vendéglátó hálózatának új színfoltja, a Pozsonyi söröző 1978. július 18-án, kedden nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

1970 – 71-ben Szolgáltatóház épült Adyvárosban (akkori nevén Dél-nádorvárosi lakótelep), a Vági István (ma Török István) utcában. Az épületben az ABC mellett helyet kapott az ÉDÁSZ vevőszolgálata, a Patyolat és a GÉFI (Gépipari és Finommechanikai Vállalat).

A jobb oldali kocka épület a 700 éves ABC

A volt „700 éves Győr ABC-áruház” helyén létesített új egységét a győri Áfész.

A Szolgáltatóház nyugat felől

„ABC-áruház helyett étterem

Miért zár be a Győr – Sopron megyei Élelmiszer – kiskereskedelmi Vállalat Munkásőr úti 1234-es számú ABC – áruháza, az úgynevezett „700 éves Győr”?

Mielőtt az indoklásba fognánk, mindjárt kiegészítjük az üzlet ajtaján lévő feliratot, amely szerint január 31-el megszűnik az árusítás. Tehát: február 15-tel a kiürített helyiséget átveszi a Győri Áfész, és néhány hónap alatt étteremmé alakítja. Mégpedig olyanná, ahol délután háromig — szesz nélküli — diák és közétkeztetés lesz, a délutáni és az esti órákban pedig szolid, családi kisvendéglő.

A Pozsonyi söröző a ’80-as években

Akik ez utóbbiakat nem tudták, talán már egy kicsit meg is enyhültek megszokott és szeretett üzletük elvesztése miatt. De ahhoz, hogy igazán érthető legyen az eddig Győrött példa nélkül álló csere, érdemes a döntés hátterét górcső alá venni.

Győr-Adyvárosban még a belvárosinál is jobb az ABC-áruházi hálózat, sőt, tekintettel arra, hogy ezek az üzletek jobbára ugyanazt a feladatot, a napi ellátást szolgálják, túl sűrűen is vannak.

A söröző egyik ablaka

Az élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat célszerűen változtat a megszűnő üzlettől két, kétszázötven méterre lévő Verseny ABC választékán. Vagyis: leadja néhány tartós fogyasztási cikk árusítását megszünteti az eladótérben lévő „pipere-sarkot”, hogy több hely jusson a napi szükségleteket szolgáló
áruféleségekre, tejre, kenyérre, cukorra, tőkehúsra, stb. Átrendezi, és nagyobb átbocsátóképességűre alakítja a vállalat a Sport utca és Munkásőr utca sarkán lévő, a Bacsó Béla és Petz Lajos utca sarkán lévő (szintén adyvárosi vonzatú) üzleteit. (Egyébként az élelmiszer-kiskernek 1980-ig felépül egy, a most megszűnőnél kétszer nagyobb alapterületű ABCáruháza a Hermann Ottó utcában létesülő vásárcsarnok mellett.)

A kimutatások szerint a „700 éves Győr”-nek 1975-ről 1976-ra csaknem hat és fél millió forinttal csökkent — leginkább a Verseny ABC közelségének hatására — a forgalma. (Kisalföld. 1978. 01. 17.)

A söröző a ’90-es években

„Gasztronómiai különlegességek

Új étteremmel gazdagodott Győr: Adyvárosban a volt 700 éves ABC áruház helyén a Győri Áfész korszerű éttermet és sörözőt. nyitott. Hétfőtől kezdve naponta 700 személy üzemi étkeztetését oldják meg. Ebből 350 személy elviszi az ételt, a többieket pedig két részletben helyben szolgálják ki. Az új étterem naponta 10 órakor nyit és este 10 óráig tart nyitva.

Különös gondot fordítanak a gyermekétkeztetésre, ezért külön gyermekétlapot készítettek. A gyermekétlapon az első napon 20 féle étel, levesek, főzelékek, sültek, tészták, sütemények. gyümölcsök és befőttek szerepeltek. A legdrágább gyermekétel 11, a legolcsóbb 3,40 forintba kerül.
A következő napokban — mivel fagylaltot is árulnak — az étterem előtt a gyermekeknek és szüleiknek ízléses teraszt létesítenek.

A felnőttek étlapján gasztronómiai különlegességeket találhatunk. A nap minden órájában kaphatók lesznek birkaételek, belsőségek, azonkívül füstölt csülök friss tormával, káposztás lángos és a híres kanász pecsenye. Az étteremben a nyitástól este hat óráig tilos a dohányzás. Szerződést kötöttek a pozsonyi sörgyárral, hogy az általa készített minőségi sört árusítják csapolva és üvegesen. Itt lesz először kapható a jövő héttől kezdődően az alkoholmentes sör is.” (Kisalföld, 1978. 07. 21.)

A Pozsonyi söröző kerthelyisége a ’90-es években
Kisalföld, 1978. 07. 15.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

4 hozzászólás

 • Trestyén Imre
  2020-08-19 at 22:15

  Pozsonyi söröző,Thüringia étterem,Tó vendéglő,Attila étterem…

 • TRESTYÉN IMRE
  2020-08-19 at 22:36

  Pozsonyi söröző,Türingia étterem,Tó vendéglő,Attila étterem…

 • TRESTYÉN IMRE
  2020-08-19 at 22:40

  Miért nem jelenik meg a hozzászólásom???

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2020-08-20 at 08:50

   Kedves Imre.
   A hozzászólás csak moderáció után jelenik meg.

Szólj hozzá!

hat − egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját