A győri Liszt Ferenc kórus


Fotóalbum a győri Liszt Ferenc kórusról az 1950-es és 1960-as évekből.

A kórus rövid története:

„1952-ben városunkban a Lloyd épületében összegyűlt mintegy 70 dalt szerető ember, akik az éneklés öröméért kórust alapítottak. Tagjai, az akkori városi és megyei tanács dolgozói, munkások, iparosok, pedagógusok, diákok — idősek és fiatalok — voltak, köztük a kórusunkatmegalapító HALMOS LÁSZLÓ  zeneszerző, ki az első karnagyunk lett.

1 évvel később a Győr-Sopron Megyei Tanács vette át a támogató szerepkört, ekkor a kórus vezetője és karnagya KŐHALMI JÁNOS tanár lett. Mozgalmi dalok, madrigálok, Kodály és Bárdos népdalfeldogozásai adták elsősorban műsorunkat ekkortájt.

1955 már meghozza az első külföldi szereplés lehetőségét a ma Szlovákia területén fekvő Nagyszombat városában. Az 1956-os forradalmi eseményeket követően Kórusunk együtt maradt, egyetlen hiányzó sem volt, amikor decemberben újra kezdtük a próbákat. 1957-ben már az 5 éves működésünket ünnepeltük.

Műsorunk egyre színesebb, színvonalasabb lett: Számos meghívást, szereplési lehetőséget kaptunk az ország majdnem minden részébe.

Az 1. Debreceni Kórusfesztivált követően, elkészült az első rádiófelvétel, melyet még számos mikrofon előtti fellépés követett, és a megyénkben szervezett öntevékeny kórusok évenkénti dalostalálkozók állandó résztvevői voltunk. Még nincs 10 éves a kórus, amikor meghívást kaptunk egy fellépésre a Budapesti Zeneakadémián.

Fő tevékenységünk Győr városához kötődött – ezért 1963-ban a Győri Városi Tanács vette át a fenntartást és szakmai irányítást. A megnövekedett feladatokat két másodkarnagy Funtek Zoltán és Valastyán Mihály segíti. A történet folytatása > https://www.lfk-gyor.hu/hu/liszt-ferenc-korus-gyor

A kórus 5 éves tablója.

A fotóalbumért köszönet Petrovicz Attilának.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

1 + húsz =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját